Turkiet erkänner attacken kan vara ett misstag

1:37 min

Efter gårdagens attack på gränsen mellan Turkiet och Irak, då 35 unga kurdiska män har dödats, har det varit stora demonstrationer, bland annat i Istanbul.

Turkiet säger nu att man kan ha gjort ett misstag och trott att de som dödades var PKK-rebeller.

"Erdogan mördare", skrek demonstranterna som satt ner på Taksim-torget i Istanbul med bilder på unga, döda män, insvepta i filtar. "Sirnak, ni är inte ensamma", ropade demonstranterna också, omgivna av turkisk kravallpolis, med sköldar, gasmasker och vapen. Polisen använde också tårgas när demonstranterna marscherade vidare.

En talesman för det styrande turkiska AKP-partiet säger nu att det kan ha varit ett misstag då turkisk militär i går angrep en grupp som de trodde var PKK-rebeller.

35 unga män dödades i flygattacken, de flesta av de döda är tonårskillar som försökte försörja sig på att smuggla bland annat diesel mellan Irak och Turkiet.

Det här är ett av de allra högsta civila dödstalen under en enskild dag, sedan konflikten mellan den väpnade kurdiska gruppen PKK och Turkiet inleddes 1984.

Demonstranterna i Istanbul vände också sin ilska mot vissa turkiska medier, som de anser ger en ensidig bild av konflikten. Några turkiska journalister tvingades lämna demonstrationen.

Sebahat Tuncel, parlamentsledamot för det kurdiska freds- och demokratipartiet BDP, var en av demonstranterna.

– Vi är här för att protestera mot att 35 civila mördades i Uludere, efter den turkiska miltärens bombningar, vi misstänker också att någon typ av kemiska vapen användes, säger Sebahat Tuncel.