Strängare regler för kärnkraftsbolagen dröjer

2:21 min

Trots att det snart gått två år sedan regeringen lovade att kärnkraftbolagen ska stå för alla kostnader vid en olycka har reglerna fortfarande inte ändrats.

När den rödgröna oppositionen nyligen föreslog att kraven på kärnkraftbolagen skulle skärpas från årsskiftet röstade regeringspartierna till och med emot. Miljöminister Lena Ek försvarar det med att flera andra EU-länder först måste anta det strängare regelverket.

– Det är tre länder nu som inte har ratificerat och det sparar tid och bekymmer att i stället vänta på att de här sista länderna ratificerar konventionen, säger hon.

EU-reglerna ska ge kärnkraftbolagen ett "obegränsat" ekonomiskt ansvar vid en olycka som det heter. I praktiken måste bolagen kunna garantera minst 12 miljarder kronor vid en stor olycka. I dag är motsvarande siffra 3 miljarder. Den svenska riksdagen har redan beslutat om förändringen, men regeringen väntar alltså på att alla berörda EU-länder ska besluta om samma regler, innan man låter lagen träda i kraft.

Det kommer att ta tid, konstaterar Lena Ek.

– Jag skulle kanske tro att om ett eller ett och ett halvt år så ska det kunna vara klart.

De rödgröna partierna vill inte vänta och har därför i en gemensam motion begärt att den nya lagen ska träda i kraft vid årsskiftet. Men det röstade alltså regeringspartierna och Sverigedemokraterna emot.

För Centerpartiet var det en historisk överenskommelse när partiet accepterade att lagen som förbjöd byggandet av ny kärnkraft togs bort. I utbyte fick partiet bland annat ett löfte om att kärnkraftindustrin själv skulle bli skyldig att betala alla kostnader vid en olycka. Många var övertygade om att försäkringskostnaderna då skulle bli så höga att det aldrig skulle kunna bli lönsamt att bygga ny kärnkraft.

Sommaren 2010 var dåvarande miljöministern Andreas Carlgren stolt över den nya lagen om obegränsat ansvar.

– Det kommer inte längre, i något läge, att vara möjligt för kärnkraftindustrin att krypa långt upp i statens knä och begära skattebetalarnas pengar.

Men eftersom regeringspartierna nyligen röstade nej till att faktiskt låta lagen träda i kraft, tycker Jonas Gunnarsson som är Socialdemokratisk ledamot i civilutskottet, att Carlgrens ord bara är tomt prat.

– Ja, än så länge är de ju inte värda någonting. Man har tagit fram en lag som inte gäller och man har valt att öppna upp för ny kärnkraft innan den här lagen gäller och det gör ju att hela överenskommelsen haltar.