Ökande barnfattigdom når nya höjder i USA

2:20 min

I spåren av de senaste årens ekonomiska kris i USA ökar fattigdomen kraftigt, framförallt bland barnfamiljer. Mer än vart femte barn i USA lever nu i fattigdom, visar ny statistik.

Tioåriga Heaven Smith sitter på köksbänken och läser för sin lillebror hemma i familjens trånga lägenhet i Anacostia, den fattigaste stadsdelen i Washington. Flera hus i kvarteret är fallfärdiga, utanför köksfönstret syns en gul skylt med uppmaningen "drogfritt område".

– Det är rätt stökigt här, men vi har i alla fall någonstans att bo, säger Heaven Smith.

Tidigare bodde hon, hennes tre syskon och mamma på ett härbärge för hemlösa.

Heaven och hennes lillebror Daelon Smith är två av de sexton miljoner barn i USA som lever i fattigdom. I världens rikaste land har fattigdomen ökat kraftigt det senaste året, till följd av den ekonomiska krisen och höga arbetslösheten.

Nu klassas 22 procent av alla amerikanska barn som fattiga, det är den högsta siffran sen 1993.

Som fattig räknas man officiellt i USA om man lever i en familj med en årsinkomst på under 22 000 dollar, det vill säga runt 150 000 kronor.

Fyrabarnsfamiljen Smith ligger långt under den nivån. Heaven oroar sig mest för att mammas pengar inte ska räcka till hyran.

Heavens mamma Nina Smith har gått arbetslös i nära fyra år och hankar sig fram med hjälp av socialbidrag och viss hjälp från en kyrklig välgörenhetsorganisation.

De fattiga kvarteren i Anacostia ligger bara ett par kilometer från USA:s maktcentrum, kongressen och Vita Huset, men det är som en annan värld här, säger Nina Smith.

– Politikerna inser inte hur illa det är här ute i verkligheten, att allt fler i USA är på väg att fastna i fattigdom, säger Nina Smith.