STORMEN DAGMAR

Flera elbolag klarar inte 24-timmarsregeln

Trots att elbolagen måste säkra ström efter 24 timmars uppehåll är det upp till 2 000 som fortfarande saknar el efter stormen Dagmar.

Karl-Åke Sjölander i övre Viksjö i Västernorrland har varit utan ström till och från sedan början av december.

Karl-Åke Sjölander är en av de omkring 2 000 abonnenter som fortfarande saknar ström efter helgens oväder.

– Sedan den nionde december då till dagens datum har det varit. Ja tretton är det registrerat, men det har varit av och till i fem minuter, jag tror inte det är registrerat någon gång. Och det går inte att skylla allt på den här stormen inte, säger han.

Energimarknadsinspektionen, EI, som är tillsynsmyndighet, har nu begärt in uppgifter från elbolagen om vad som hänt och varför alla inte fick tillbaka strömmen efter ett dygn.

Den granskning som EI gjorde efter stormen "Berta" i februari visade att flera elbolag inte levde upp till ellagen.

Lagen skärptes efter stormen "Gudrun" 2005, då kunder var utan ström i flera veckor, och det infördes krav på ersättning till kunder vid längre strömavbrott. Den första januari i år är det enligt lag alltså förbjudet med strömavbrott längre än 24 timmar.

Men varför tar det då lång tid med att få strömmen tillbaka?

– Det är väldigt besvärliga förhållanden och det tar dessvärre en sådan här tid. Och jag är den förste som förstår att det är besvärligt att vara utan el. Visst man kan bygga ett elnät som säkert är fritt från avbrott helt och hållet men redan nu finns det ju kunder som tycker att elnäten är dyra. Och att bygga ett mycket tillförlitligare nät det kostar mer pengar helt enkelt, säger Johan Aspegren informationschef vid Eon.