Svensk väljaropinion 1 januari

Opinionsproblem för S och KD

2:01 min

Socialdemokraterna och Kristdemokraterna fortsätter att stora ha problem i opinionen. Det visar den sammanvägning av de stora opinionsinstituten som Novus opinion gör för Ekot. Kristdemokraterna ligger under spärren till riksdagen för andra mätningen i rad. Partisekreteraren Acko Ankarberg tror att väljarna skräms bort bland annat av striden om vem som ska leda partiet.

– Vi vill ju ha mycket bättre siffror men jag vet också att höstens interna arbete gör ju att väljarna blir lite avvaktande. Det har handlat om internt arbete med både politikutveckling men också diskussionen om partiledning.
Även om Hägglund väljs om har han ändå den interna kritiken som en ryggsäck. Hur ska KD kunna lyfta mot den bakgrunden?
– Oavsett vem som väljs så tror jag inte att det blir med hundra procent utav rösterna, utan det handlar om att få en majoritet utav rösterna tillsammans med sig. Och det innebär att man måste göra sitt allra bästa för att samla partiet. Det gör vi genom att nå ut med den politik vi har beslutat om och att se till att den utvecklas och stämmer med människors uppfattning om vad som behövs i samhället och vad som behöver förändras.
Kristdemokraterna är mitt i en partiledarstrid som ska avgöras på rikstinget i Västerås i slutet av januari. En del av kritiken mot Göran Hägglund handlar just om det svaga stödet i opinionen - siffrorna har varit låga ända sedan förra hösten, efter valet.
Nu får partiet 3,9 procent i Svensk väljaropinion. Det är i stort sett samma nivå som förra mätningen och fortfarande alltså under spärren till riksdagen.
För opinionsmätningarnas andra förlorare Socialdemokraterna ser kurvan annorlunda ut. Med något enstaka undantag har det gått utför i mer än tre år. Nu får partiet 25,3 procent, en bottennotering i Svensk väljaropinion. Socialdemokraterna är nu nästan 10 procentenheter mindre än Moderaterna, som får mycket höga 35,1 procent.
Miljöpartiet fortsätter uppåt, till toppnivån 11,9 procent.
De fyra andra riksdagspartierna - Folkpartiet, Centern, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna - är alla samlade mellan 5 och 6 procent, och ingen av dem visar någon större förändring i opinionsstöd.
Ekot har inte lyckats nå socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin för en kommentar.