Färre kvinnor regisserar film - igen

2:05 min

Efter ett år som pekade åt rätt håll, med uppmärksammade filmer, nya stipendier och stöd till kvinnliga filmregissörer, möts vi återigen av en dyster vår. Under 2012 lyser kvinnorna med sin frånvaro. Två av elva, alltså färre än var femte film som har premiär i vår, regisseras av kvinnor.

Anna Serner, vd på Svenska filminstitutet (SFI), är inte nöjd:

– 2012 års vårpresentation kommer att se hemsk ut när man tittar till vår målsättning över tid. När man tittar nu så är det katastrofsiffror för kvinnliga regissörer, säger hon.

Målsättningen, som finns formulerad i filmavtalet, säger att 40 procent av filmerna som får stöd från SFI bör ha kvinnliga regiösser. Men verkligheten är en annan. Den 16 januari ska filminstitutet presentera 11 filmer som har premiär under våren, varav sju har fått filmstöd. Endast två av samtliga vårfilmerna har kvinnliga regissörer.

Trots det säger Charlotta Denward, avdelningschef för produktsionsstöd på SFI, att vi över tid rör oss mot ett genombrott för kvinnliga filmregissörer.

– Men vi är inte där ännu, och det är klart att om inte den här förändringen nu slår igenom lite snabbare måste vi fundera på om vi ska ålägga oss själva ett lite hårdare krav och titta på vad en eventuell kvotering skulle innebära, säger hon.

Enligt henne följs ett bra år ofta av ett sämre år - för att det finns för få kvinnliga regissörer, som inte kan göra en ny film varje år. Men hon tror även att det spelar roll att tre filmer med kvinnliga regissörer, som skulle haft premiär i år, föll. De hade fått ett löfte om stöd från SFI men fick sedan inte ihop tillräckligt mycket pengar på andra håll.

– Om man tittar på våra löften om stöd, skulle fördelningen vara jämnare. Orsaken är att fler projekt faller på vägen med en kvinnlig regissör än med manliga regissörer, säger hon

Filminstitutets nya vd Anna Serner är inte heller främmande för ett nytt regelverk på SFI.

– Jag är inte så rädd för att gå in och bygga regelverk och strukturer som kan stötta och säkerställa att det är samma villkor för kvinnor och män, men det är lite för tidigt för mig att vara så styv i korken och tro att jag har ett säkert svar på någonting som branschen har jobbat med i ganska många år, säger hon.

På Svensk filmdatabas listas 28 filmer för hela 2012 (varav 3 har kvinnliga regissörer). Av dessa 28 filmer har 16 fått konsulentstöd (varav 2 har kvinnliga regissörer).

Johanna Rudbäck, Kulturnytt