Nyårsraketerna orsakar skador

1:47 min

Varje år skadas 200 personer så illa av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukhus och hälften av dessa olyckor sker under nyårsfirandet. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Trots att barn inte får köpa fyrverkerier drabbar de flesta olyckorna pojkar mellan 10 och 19 år. Det finns en enkel förklaring till det säger Malin Kempe, enhetschef vid Gävleborgspolisen.

– Det är att det finns en del okunskap bland vuxna som köper det här åt ungdomar och barn.

Vad kan polisen göra åt det?

– Det vi kan göra om vi får syn på en ungdom med fyrverkeripjäser så kan vi ta hand om det, säger hon.  

Förutom skadade ögon och händer orsakar fyrverkerierna statistiskt sett 150 bränder per år. Och när det går snett är det den vuxne som köpte ut fyrverkerierna som bär ansvaret, säger Malin Kempe.

– Naturligtvis kan det ju vara den som köper ut som köper och ger som bär ansvaret, självklart måste man ta ansvar för det man gör.

18-årsgränsen gäller främst hanterandet av fyrverikerierna. Det måste fler föräldrar tänka på tycker Eje Berglund, välkänd fyrverkerikompositör i Gävle.

– Om de inte är myndiga för fyrverkerier, alltså 18 år, så ska föräldrarna vara med dem hela tiden.

Fallerar det på den punkten?

– Många tycker nog att det här fixar dom själva. Den inställningen tycker jag är fel.  

Och även om experten Eje Berglund gillar fyrverkerier har han respekt för dem och ett gott råd till alla de amatörer som just i kväll ger sig in i branschen.

– Ta till avstånden ordentligt, och har du inte avstånd köp mindre grejer, säger han.

Stor scout liten eld brukar det heta, gäller det fyrverkerier också?

– Det kan det säkert, jag märker ju på mig själv att med de årens erfarenhet jag har så är jag ju lite fegare idag än vad jag var i början och det är ju för att jag sett vad som kan hända.