Aktierna gick ner i år – förutom i New York

1:49 min

För den som sparat i aktier blev 2011 ett dåligt år. De allra flesta börser i världen har gått ner - kraftigt. Ett stort undantag är New York-börsen som klarat sig hyfsat. Och nu spirar en liten optimism om den ekonomiska utvecklingen framöver i USA.

Frankfurtbörsen sjönk med 15 procent i år, Honkong med 20, Moskva med 23 och börsen i Brasilien med 18 procent. Stockholmsbörsen gick back med 17 procent - i New York däremot steg Dow Jones index under 2011 med 5,5 procent, teknikdominerade Nasdaqbörsen sjönk marginellt.

Fast också på Wall Street har det varit ett mycket oroligt år, inte bara med stora demonstrationer. Vissa dagar har det svängt upp och ner i handeln på ett sätt som aldrig skett tidigare.

De amerikanska storföretagen har ändå överlag gjort goda vinster och det har skapat ett positivt tryck på börsen. Problemen har främst kommit utifrån och fått aktiekurserna att falla. Som jordbävningen och tsunamin i Japan som påverkade USA:s handel - men framförallt förstås eurokrisen som varit det stora orosmolnet, även i USA. Det interna politiska bråket kring USA:s jättelika statsskuld gjorde också börshandlarna nervösa men mera kortsiktigt.

Under sista kvartalet började aktiekurserna i New York återigen rusa kraftigt i höjden. Det sammanföll med att de ekonomiska utsikterna för USA började se aningen mer ljusa ut. Tillväxten ökade något och arbetslösheten började sjunka svagt.

De flesta bedömare tror att USA kommer att hanka sig fram någorlunda nästa år om det inte blir en akut eurokris. Risken för en ny lågkonjunktur verkar i varje fall liten. Men för de minst 13 miljoner amerikaner utan jobb är det långt till bättre tider - även om ekonomin förbättras så kommer det att ta flera år innan arbetslösheten är tillbaka på normala nivåer.