Översyn av vapenexport till diktaturer dröjer

2:00 min

Sverige fortsätter med vapenexport till diktaturer som Saudiarabien och Bahrain trots att en riksdagsmajoritet i maj i år krävde att reglerna skulle skärpas. Men regeringen har efter mer än ett halvår ännu inte satt igång att utreda lagstiftningen, och kritiseras nu för att förhala frågan.

Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia är mycket besviken.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. När fem av riksdagens partier lovar att införa ett regelverk som i praktiken ska stoppa export till länder som är diktaturer, och vi inte ens ser att man tillsätter en utredning, och det har gått över ett halvår, då är det en förhalning, säger han.

Det var i maj i år som riksdagen gav regeringen i uppdrag att komma med förslag till ny lagstiftning för krigsmateriel. Det här kravet kom efter den arabiska våren, och en intensiv debatt om att Sverige säljer vapen till länder i Nordafrika och Mellanöstern.

Men sju månader efter riksdagsbeslutet har regeringen alltså inte satt igång att utreda lagstiftningen, och enligt handelsminister Ewa Björlings pressekreterare kan man i dagsläget inte ens säga när direktiven, alltså instruktionerna till en utredare, blir klara.

Under tiden fortsätter alltså exporten enligt nuvarande regler, och under sommaren och hösten har Inspektionen för strategiska produkter gett tillstånd för utförsel av försvarsmateriel till både Saudiarabien och Bahrain, där regimen nyligen tagit till våld för att slå tillbaka folkliga krav på demokrati.

– Det här är helt absurt. Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer. Man använder stympning som en bestraffningsmetod, bland annat mot homosexuella. Man är djupt involverad i grannlandet Bahrain för att slå ner de folkliga kraven på demokrati även där. Det här håller inte. Man måste få till stånd en lagstiftning och inte bara fortsätta att exportera.

Handelminister Ewa Björling (M) har avböjt att kommentera frågan i Ekot. Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm förväntar sig att regeringen agerar snabbt.

– Min uppfattning är att vi måste få direktiven så snart som möjligt, definitivt före årsskiftet, säger Fredrik Malm (FP).