3 x kulturbesök: Saltkråkan, EU:s kulturkongress och Moriskan

Kulturradion startar 2012 med att sända ett antal program om "kultur som upplevelse".

Vi besöker Norröra - ön i Stockholms skärgård där TV-serien Saltkråkan spelades in, vi åker till den stora europeiska kulturkonferensen i Polen för ställa frågan om det finns ett gemensamt kulturellt tilltal för oss europeer och så undersöker vi turerna kring öppnandet av Moriska Paviljongen i Malmö, där vill man skapa ett hus som sjuder av kultur och blir en mötesplats för hela Malmö. Lyckas det?

Lyssna kl. 14.03 måndag 2/1, tisdag 3/1 och onsdag 4/1 i P1

Måndagen den 2/1 kl. 14.03 (repris tisdag 3/1 kl. 18.15)
Saltkråkan revisited - en skärgårdsidylls historia.

På ön Norröra i Stockholms skärgård spelades den numera klassiska TV-serien Saltkråkan in på 60-talet. Johannes Ekman går på en nostalgisk vandring från ångbåtsbrygga till Snickargården, och pratar med skärgårdskännare om hur bilden av den saltstänkta och orörda skärgården skapats. Dessutom har han läst och läst om skärdgårdsförfattare - från Tomas Tranströmer till Sten Rinaldo.

Tisdagen den 3/1 kl. 14.03 (repris onsdag 4/1 kl. 18.15)
På smärtbehandling i Mötenas stad

Kulturen ska vara samhällsförändrande är mottot för den stora europeiska kulturkongressen i Wroclaw i Polen. Socilogiprofessorn Zygmunt Bauman talar om en horisonternas förening, Brian Eno har gjort en multimediainstallation som heter Future perfect i milleniumfontänen, och konstnären Miroslaw Balka en antifontän i en av de gamla domerna som hör till utställningsområdet, "ett sätt att behandla smärta", säger han. Polens kulturminister uppmanar "att investera i vår känslighet." Katarina Wikars och Anna Tullberg reste till Wroclaw, "mötenas stad", och träffade bla författaren Olga Tokarczuk, som berättar mer om stadens trasiga historia; Wroclaw var tyskt fram till 1945 och efter andra världskriget förflyttades östpolackerna från Lwow till Schlesien. Poeten Marta Podgornik läser ur sin nya samling "Surikatresidenset" och spinner vidare på temat kulturell kluvenhet. (repris från september 2011)

Onsdagen den 4/1 kl. 14.03 (repris torsdag 5/1 kl. 18.15)
Vem får plats i Malmö? Ett program om Moriska Paviljongen.

Vad är det som gör Moriska Paviljongen till ett kulturtempel för så många Malmöbor - och samtidigt irriterar makthavare och media? När arbetarrörelsen lät bygga Moriskan 1902 var målgruppen de som inte hade råd att gå på de fina danssalongerna. Efter decennier i träda har nu huset åter tagits i bruk. Malmö har förändrats, de tunga industrierna och varvet är borta, men skillnaden mellan rik och fattig, mellan de som känner sig delaktiga i tillväxtstaden och de som är på väg att räknas ut, är kvar. Region Skåne har varit tveksamma till Moriska paviljongen, Sydsvenska Dagbladet rapporterade inte mycket från invigningen och politikerna vill styra verksamheten.

Dramatikern och programmakaren Jonas Jarl vandrar runt i byggdammet dagarna före invigningen, pratar med VD:n och visionären Ozan Sunar och samlar röster från de som arbetar med det nya, men han beger sig också till Stadshuset för att ta reda på vad politikerna egentligen vill - eller inte vill - med det pregnanta och märkliga huset mitt i Malmö.