Liten effekt av nedskräpningslag

1:31 min

Ett halvår har gått sedan det blev möjligt för polis att bötfälla nedskräpare på plats. Men lagändringen får kritik för att den inte gett någon stor effekt - skräpet har snarare ökat på gatorna.

– Det är papper, muggar, ölburkar, flaskor, cigarettpaket, mycket pizzakartonger och från hamburgerkedjor. När vi hörde att lagen skulle komma tyckte vi att det verkade bra men sedan vet man inte när de är ute och tittar. Skulle vi få välja så skulle man ha mer koll på fredags och lördagskvällar, säger renhållningsarbetaren Pär Stenholm.

Den 10 juli i år blev det möjligt för polisen att bötfälla nedskräpare på plats. 800 kronor kan det kosta om man blir påkommen med att kasta till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor eller engångsgrillar på marken.

Åtta nedskräpare bötfällda

Tidigare var polisen först tvungen att skriva en anmälan för att ingripa och syftet med den här lagändringen var att det skulle bli enklare att ställa den som skräpar ned till svars. Men än så länge har polisen i Värmland bara bötfällt femton nedskräpare sedan lagen trädde i kraft i somras.

– Att införa en straffbestämmelse handlar inte om att man vill utfärda en massa böter utan det handlar naturligtvis om att man vill minska nedskräpningen. Och att beteendet hos allmänheten ska förändra så att man helt enkelt inte skräpar ner något mer. Man ska inte ta för lätt på det här med nedskräpningen, säger Charlotta Broman på Miljödepartementet i Stockholm som var med och utformade lagändringen.

Charlotta Broman tycker att det är en viktig fråga för samhället, att man har en fin och trygg miljö att vara i.