Ansträngt mellan USA och Iran efter sanktioner

1:46 min

Spänningen ökar mellan Iran och USA. I dag inleder Iran en flottmanöver i Persiska viken där man ska öva hur oljeleveranserna ut genom Hormuzsundet ska stoppas. Och i USA undertecknade president Obama helgen en lag som kan innebära hårdare sanktioner, riktade ytterst mot Irans oljeexport.

De nya sanktionerna mot Iran, som ska införas gradvis, är bara ett litet inslag i USA:s nya militärbudget som kongressen godtagit och som president Obama nu undertecknat.

Sanktionerna innebär att utländska banker som finansierar köp av iransk olja förbjuds att göra affärer i USA.

Tanken är förstås att de istället ska välja att bryta kontakterna med Iran. I praktiken handlar det om sanktioner mot regimen i Teheran med syftet att de ska avbryta sitt kärntekniska program.

Obamas administration är inriktad på att öka trycket på Iran men man har också varit tveksam till ett snabbt införande av ett heltäckande oljeembargo, som kongressen först lutade åt. Därför har det tillkommit några uppmjukningar.

Ett orosmoln har varit att oljepriset skulle stiga drastiskt, ett annat att en del av USA:s allierade skulle ha svårt att gå med på ett totalt embargo. Därför har president Obama fått rätt att skjuta på sanktionerna i sex månader för att se hur den internationella oljemarknaden kan tänkas reagera.

Han har också fått möjlighet att undanta länder som ändå minskat oljeimporten från Iran kraftigt, eller lite mer diffust, när det ligger i USA:s nationella intressen.

Sanktionerna kommer att införas gradvis, säger en källa i Vita Huset till tidningen New York Times.

Samtidigt som det här sker har Iran ökat sin militära aktivitet i och kring Persiska Viken. I dag provsköt man en ny medeldistansmissil, i morgon inleds en marinövning som går ut på att stoppa oljetrafiken genom Hormuzsundet. Där passerar till exempel Kuwaits och Iraks oljeexport och den trafiken är av avgörande betydelse för världsekonomin.