Slår tillbaka mot Juholtkritik

2:09 min

Nu får det räcka med kritik och utspel från partikamrater mot Håkan Juholt. Det tycker Mats Johansson, socialdemokratiskt regionråd i Blekinge och ledamot i partistyrelsen.

 Det är bättre att vi koncentrerar oss på det som är vår huvuduppgift, nämligen att presentera en politik för väljarna som visar att det finns ett alternativ till det Sverige vi ser nu. Ett Sverige som blir kallare och som slits isär på olika sätt. Där är vår uppgift och det borde vi ägna oss åt i stället för det här eviga bloggandet och facebookandet och utspelens tid som vi sett nu, säger han.

Tomas Östros, som var en av kandidaterna till partiledarejobbet, kallade nyligen Juholt för ”popcornmaskin”, apropå hans många snabba uttalanden och kontraorder.

Den förra partiledaren Mona Sahlin efterlyste strax innan jul en större öppenhet inför valet av nästa partiledare, som om den frågan stod för dörren.

På socialdemokratiska bloggar och på facebook får Juholt ofta veta att han är källan till partiets alla problem.

I går var det dags för en annan tung socialdemokrat att fortsätta kritiken. Ylva Johansson, tidigare statsråd och nu arbetsmarkandspolitisk talesperson skrev i sin nyårsblogg att det dåliga väljarstödet och låga förtroendet för Håkan Juholt är:

”Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan”

Men vad beror då den öppna kritiken av Håkan Juholt på?
 Jag tror det beror på att Håkan inte riktigt passar in i det politiska etablissemanget i huvudstaden. Det provocerar när det kommer en människa utifrån, som inte riktigt passar in i de traditionella synsätten, och som dessutom har bjudit på ett och annat misstag, säger Mats Johansson