Sahlin: Många i partiet mycket bekymrade

7:45 min

I går kom opinionssiffror som visade på ett fortsatt sjunkande stöd för Socialdemokraterna. Samtidigt bloggade riksdagsledamoten och tidigare ministern Ylva Johansson kritik mot Juholt. Själv är han starkt kritisk till ett mediedrev byggt på hat, förakt och hemliga källor med egna agendor.

Tidigare partiledaren Mona Sahlin säger att krisen i partiet ligger djupare än att bara ha med partiledarbytet att göra. 

– Man kan föra en lång diskussion, och det ska man också göra, om den nuvarande ledningen och hur de hanterat saken. Men även under min tid, och under Görans tid, har vi känt av tendenserna att vi tappat förtroende i de stora städerna, bland den arbetande befolkningen. Vi har haft allt svårare för ledarskapet, förtroendet; det fick jag verkligen känna av.

– Det här är inget som dök upp i höstas, det gör sorgen större; förhoppningarna var så stora om att nu skulle man lyckas samla ihop och något annorlunda skulle hända, och det gjorde det inte, säger Mona Sahlin.

Angående kritiken säger Sahlin att många i partiet är mycket bekymrade och hon talar om att utspelen kommer från de kärleksfulla kritikerna. Själv tänker hon dagligen på saker hon velat hantera annorlunda även om hon försöker koppla bort.  

– Det är många i partiet som är oroliga, och de måste få lov att uttrycka det. Ledningen måste förmå att förvalta de här förväntningarna över partiet i framtiden.

Sahlin, med sina egna turbulenta perioder bakom sig, känner inte igen Håkan Juholts beskrivning av mediedrevet som drivet av hat och förakt.

– Han äger sina känslor men jag känner inte igen ord som hat och förakt, man kan känna ilska, känna sig orättvist behandlad och få ett tunnelseende som gör att man inte ser vad som pågår utanför; blir så upptagen med sina egna känslor. Det är klart att Håkans höst har varit extremt turbulent.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Tommy Waidelich, central för den nya partiledningen, säger att han håller med om Juholts beskrivning av mediedrevet.

– Jag har sett hur bland annat hur budgetprocessen beskrivits, så jag håller verkligen med honom, säger han.

Enligt Waidelich har det saknats en grundläggande kontroll av källor i rapporteringen just om budgetprocessen, och det ska finnas folk som sprider felaktiga uppgifter.

Angående en inre kritiken mot partiledningen säger han att risken är att fokus hamnar på det politiska spelet. Waidelich säger att han inte heller läst Ylva Johansson blogg.

– Risken när folk bloggar och annat är att vi tappar det vi måste ha fokus på, som är politikutveckling. Jag menar att det grundläggande problemet är att väljarna inte uppskattar vår politik. Det var det vi gjorde i vår egen budgetmotion, då vi också såg hur stödet ökade för oss, men sedan kom den här turbulensen som la sig över allting igen.

Socialdemokraten Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet, kommenterar enligt TT de senaste turerna kring Håkan Juholt på Facebook: "har läst om Ylva Johanssons utspel i hennes blogg. Nu får det faktiskt vara slut med krypskyttet. Våra väljare har rätt att kräva att vi samlar ihop oss och bedriver politik, istället för internt käbbel."

Ekot