Massprotester på flera håll i Kina

2:03 min

I en stad i centrala Kina drabbade invånare i går samman med polis. Tusentals personer demonstrerade mot vad de ser som korrupta lokala tjänstemän och politiker som har lurat invånarna på deras besparingar.

Tusentals demonstranter strömmade till järnvägsstationen i staden Anyang i Henan-provinsen i går. Vissa av dem ville ta sig till Peking för att där lämna in sina klagomål till de nationella myndigheterna.

Men vid järnvägsstationen väntade rader av kravallpoliser. Demonstranterna stoppades.

Det här är de senaste i en rad ovanligt uppmärksammade protester mot korruption runt om i Kina.

Demonstranterna i Anyang upplever sig ha blivit lurade på sina besparingar i en serie illegala pyramidspel. Investerare lovade dem betydligt bättre ränta än vad ett vanligt bankkonto här kan ge.

I Kina är sparräntorna lägre än inflationen vilket innebär att det i praktiken är en förlust att sätta in sina pengar på banken. Men det hela var en bluff. När korthusen föll ihop i slutet av förra året gick de flesta bakom pyramidspelen upp i rök.

De som satsade pengar visste att det var illegalt. Men, menar de, pyramidspelen var så många, fenomenet så utbrett, att lokala politiker och tjänstemän omöjligen kan ha varit ovetandes, utan tvärtom till och med inblandade själva.

Den senaste tiden har det rapporterats flitigt om liknande protester i Kina. I Guangdongprovinsen till exempel tog invånare kontroll över byn Wukan i protest mot vad de såg som markstöld av lokala partibossar.

I byn Haimen i provinsen Jiangsu gick invånare man ur huse för att protestera mot planer på att bygga ett nytt kolkraftverk.

Men de här protesterna är bara den lilla, lilla toppen på ett stort isberg. Kinesiska myndigheter kallar sådana här protester för "massincidenter". Varje år beräknas cirka 90 000 massincidenter äga rum i Kina.

Men, de flesta får ingen medial uppmärksamhet alls, myndigheterna gör vad de kan för att tysta ned protesterna, rädda att de ska utmynna i missnöje inte bara mot lokala politiker, utan även mot kommunistpartiet i sin helhet.