Unikt trafiktest

Sensorer ska stoppa älgolyckor i Dalarna

1:17 min

Ljussignaler varnar nu bilister mellan Falun och Hedemora för älgar och rådjur. På en knapp halvkilometer lång sträcka sitter stolpar med sensorer som känner av om det finns vilt i närheten.

I ett unikt och nytt försök försöker Trafikverket alltså använda sig av ny teknik för att minska antalet viltolyckor.

– Syftet är att trafikanterna ska upptäcka vilt i tid. De ska bli medvetna om att de måste sänka hastigheten och på så sätt undvika en kollision, säger civilingenjören David Björklöv på Trafikverket.

Sensorerna sitter i helt vanliga kantstolpar i dikeskanten på väg 266, tjugo kilometer söder om Falun, vid en av de mest viltolycksdrabbade sträckorna i Dalarna. Sensorerna drivs av solceller eller batterier.

– Kommer det ett rådjur till exempel, så aktiverar sensorn en vit lampa som börjar blinka och varnar bilisten, säger David Björklöv.

Sensorn reagerar bara på värme och rörelseenergi, vilket gör att den inte varnar för om trädgrenar rör sig i vinden.

– Det är intelligenta sensorer, och vi vet att de fungerar. Men vi vet inte hur de klarar miljön de ska stå i. Stolparna ska ju klara snöplogning, stolptvätt och gräsklippning bland annat.

Inom ett år ska försöket vara utvärderat och klart. Då har Trafikverket också svar på hur bilisterna reagerar på varningssignalerna.

– Det här har inte testats förut i Sverige, vad vi vet, säger David Björklöv.