Forskare kan upptäcka Alzheimers tio år i förväg

2:06 min

Med ett enkelt prov kan en patient redan tio år i förväg få veta om den har hög risk att insjukna i Alzheimers sjukdom. Lundaforskare mäter tidiga spår av sjukdomen i ryggvätskan hos patienter med minnesstörningar och får idag upptäckten publicerad i den vetenskapliga tidskriften Archives of General Psychiatry.

Oskar Hansson är läkare och docent i neurovetenskap.

– Det viktigaste är att de flesta kliniska prövningar där man har testat olika läkemedel med målet att stoppa eller bromsa sjukdomen inte har fungerat, och vi tror att man kommer in för sent med behandlingarna; när stora delar av hjärnan redan har blivit så skadade att förändringarna är irreversibla.

– Därför vill man starta upp prövningar för att testa läkemedlen i tidigare faser, när patienter inte har så många symptom och när hjärnan fortfarande är relativt oskadad, säger Oskar Hansson.

Flera år innan en patient utvecklar den obotliga demenssjukdomen Alzheimers uppstår mätbara förändringar i vätskan som omger ryggmärgen.

Genom ett prov på en patients ryggvätska kan läkare mäta om det förekommer lägre halter av proteinet beta-amyloid och högre halter av ämnet tau. 

Patienten kan få beskedet inom några veckor. Testet gör att läkare kan erbjuda bromsmediciner till rätt patientgrupper.

Provet på ryggvätskan är ingen ny uppfinning men det är första gången någon har kunnat visa att sjukdomen kan upptäckas så mycket som tio år innan den bryter ut.

Provet visar med nittio procents säkerhet om patienten riskerar att drabbas av Alzheimers.

– Det är väldigt bra för de som har väldigt låg risk att insjukna; de kan bli lugnade och behöver inte oroa sig. Men det är kanske inte så roligt för de som har lätta symptom, men som har en hög risk, så länge vi inte har bromsmediciner, säger Oskar Hansson.