Örebro län

Mild vinter kan orsaka övergödning

1:17 min

Årets blöta vinterväder ökar risken för övergödning i länet eftersom regnet för med sig gifter och näringsämnen från åkrar och skog ut i sjöar och vattendrag.

– Vattendragen är brunfärgade och det är tydligt att det är mer partiklar i vattnet. Det bidrar till övergödning och kan förstöra lekmiljöer för fisk och skapa problem för flodpärlmusslan, säger Daniel Bergdahl, klimatsamordnare på länsstyrelsen i Örebro.

Vi går mot allt varmare och regnigare vintrar, enligt många klimatforskare, och det här milda vädret och den ökade nederbörden har negativ påverkan på våra sjöar och vattendrag.

När jorden på åkrar och i skogen inte binds av frost så spolas partiklar med både kvicksilver, kväve och fosfor både ut i bäckar - under hela vintern.

Sjöar och vattendrag på närkesslätten och vattnet i svartån i Örebro blir brunare och brunare.

Djurlivet och dricksvattnet påverkas, och gifterna kan leda till övergödning och algblomning till och med under vinterhalvåret.

– I sjön Sottern såg jag i november i år en kraftig blomning av blågröna alger. Det är ovanligt för den här årstiden och beror sannolikt på en varm vinter, säger Daniel Bergdahl.

Therese Selén
therese.selen@sverigesradio.se