Snart slut med matlådor till äldre Salabor

1:24 min

Sala kommun ska sluta leverera matlådor till de gamla i kommunen från och med den första februari. I stället erbjuder kommunen att hemtjänsten kommer hem till de äldre varje dag och lagar mat. Men en del äldre vill ha kvar matlådorna.

93-åriga Evy Berglund kommer att sakna lådorna.

– Hon är ju van vid matlådorna nu och hon tycker att det är jättebra, säger sonen Hangryd.

Kommunen erbjuder alltså att personal från hemtjänsten kommer hem till de äldre varje dag och lagar mat, men det vill Evy Berglund inte vara med om.

– Det vill hon inte ha, nej. Hon vill inte ha folk springade där varenda dag. Hon vill sköta det hon kan själv, säger sonen Hangryd Berglund. 

Men Karin Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sala, förklarar och försvarar beslutet:

– Det som tas bort är matlådor som är producerade i kommunens tillagningskök. Vi kommer att erbjuda personer som har behov av mat hem att få inhandla det i butiker där man också kan erbjuda färdiglagad mat i matlådor.

-– Vi vill använda de pengar vi har till äldreomsorgen till mer personalinsatser och vi vill också utveckla hemtjänsten, säger Karin Karlsson.

Det finns många äldre Salabor som vill ha hemlagad mat, enligt henne.

– Bland annat har man varit kritisk emot att man får så lite hjälp med matlagning och att det har varit opersonligt med matlådor, säger Karin Karlsson.