"Granska skolböckerna oftare"

Skolorna borde oftare granska den litteratur som används i undervisningen. Det uppmanar Myndigheten för skolutveckling efter Ekots genomgång av biologiböcker på landets högstadieskolor.

Genomgången visar att böcker där homosexuella beskrivs som pedofiler fortfarande finns kvar i vissa skolor.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att inte skolorna använder sig av annat material. Granskningen är viktig. Skolorna borde kanske oftare själva se över vilka läromedel man använder så att man känner sig trygg med att de har värderingar som gäller för skolan i dag, säger Pia Enochsson, generaldirektör för Myndigheten för skolutveckling.

Kränkade böcker kritiserades
Förra året kritiserade RFSL Ungdom ett antal biologiböcker som förbundet tycker är diskriminerande och kränkande mot homo- och bisexuella elever.

I böckerna tas homosexualitet upp som en sexuell avvikelse i till exempel samma stycke som pedofiler och sadister. I en bok antyds felaktigt att homosexualitet är olagligt om man är under 15 år, något som inte står om heterosexuella. 

Ekots genomgång av biologiböckerna på 323 svenska högstadieskolor visar att drygt var femte skola fortfarande använder de böcker som fick hårdast kritik från RFSL.

Slentrian och lathet är orsaker
En av skolorna är Paulinska skolan i Strängnäs, en skola som använder Libers Biologiboken från 2001. Rektor Christina Ternström Frostegren säger att det är slentrian, lathet och omedvetenhet som är orsaker till att skolan har kvar boken.

Hon tycker att RFSL:s svartlistning är överdriven och att det finns viktigare saker än homosexualitet att prata om i sex- och samlevnadsundervisningen.

– Det finns annat som är oändligt mycket viktigare. Om du till exempel drar på dig en könssjukdom som gör dig steril. Det är ingen höjdare. Då kan du inte bli förälder. Din reproduktion och din familjebildning, Det är jätteviktigt, livsviktigt för alla människor säger hon.

Hur tror du att det uppfattas för en elev som just har börjat komma underfund med att han eller hon är homosexuell om det antyds i boken att man ofta är pedofil som homosexuell?

– Jag vet inte. Jag kan inte svara på den frågan. Den är så långsökt för mig, säger hon.

Är det så långsökt? Det står här att homosexuella ofta söker sexuella kontakter med ungdomar. Då säger man ju att homosexuella vuxna ofta är pedofiler.

– Ja, det kanske man gör, säger Christina Ternström Frostegren.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se