Stormen har dragit in över västkusten

Stormen Emil drog i natt in över västkusten. Uddevallabron och Älvsborgsbron har stängts efter att man uppmätt maxvindar på 31 meter per sekund.

Stormen Emil nådde Bohuskusten med sådan styrka att Trafikverket stängde två broar: Uddevallabron vid midnatt till onsdagen och senare Älvsborgsbron.

Då blåste det 31 meter i sekunden i byarna i Uddevalla och 29 i Göteborg.

Läget i Halland är detsamma. SMHI beräknade att stormen skulle bli som värst vid 4-tiden för att sedan avta.

Längre in i landet kommer stormen först en eller ett par timmar senare. Hanöbukten vid Blekinges sydkust tros drabbas vid tre tiden och Öland vid fyra. Stormen väntas nå Gotland först under onsdagsmorgonen.

Vid fyratiden uppgavs runt 20 000 elabonnenter i västra och södra Sverige sakna ström. Elavbrotten inträffade när den hårda vinden fällde träd över kraftledningarna.

Det djupa lågtrycket som orsakat ovädret låg under natten över södra Norge och var på väg in i Dalsland och Värmland. SMHI utfärdade klass 2-varning på tisdagen.

Varningen gällde för havet utanför Västkusten, i Bohuslän, Halland, Skåne, Blekinge, Västergötland, delar av Småland, Öland och Gotland.

– Varningen gäller för Västkusten under onsdagsförmiddagen och resten av dagen för övriga områden, sade SMHI:s jourhavande meteorolog Annette Berglund till TT.

– Vinden avtar långsamt, men det är fortsatt blåsigt hela dagen även när lågtrycket försvagas på sin väg österut.

Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet stoppades redan under tisdagen.

Vid midnatt stängdes tågtrafiken på elva sträckor i västra, nordvästra och norra Skåne, Småland och Östergötland och Trafikverket höll samtidigt beredskap för akuta stängningar.

I Danmark nådde Emil oväntad styrka sent på tisdagskvällen. Vid Hanstholm på Nordjyllands västkust uppmättes klockan 22.10 en medelvind på 31,2 meter i sekunden. Det är den starkaste vind som noterats i Danmark sedan 2005.

När norra delarna av Danmark nåddes av stormen slets ett stort industritak loss av i Skagen på norra Jylland, och i bukten söder om Skagen sökte ett 30-tal fartyg vindskydd.

I takt med att stormen Emil drar österut under nattimmarna, försvagas den.

–- Den drar bort från de östra delarna av Svealand under onsdagseftermiddagen, trodde Linnea Rehn vid SMHI.

Emil, som heter så därför att norska meteorologer bestämt det, är välvarnad och innan det hann börja vina rejält om öronen i Skåne och längs Västkusten hade det kommit besked om att Trafikverket tänkte stänga tio tågsträckor i varningsområdet under natten och onsdag förmiddag.

I Danmark varnade man redan under dagen för att det kunde bli svårt för vindkänsliga fordon att klara Stora Bältbron. Ändå blåste en trailer omkull och bron blockerades.

Det blev också ändringar i färjetrafiken i Sverige, Danmark och Norge. Bland annat ersattes snabbfärjor med vanliga, mera stormdugliga vanliga färjor.

TT/Ekot