Malmö mer drabbat än andra storstäder

3:09 min

Efter flera dödsskjutningar den senaste månaden i Malmö ökar nu polisen sin närvaro. På tisdagskvällen rörde sig flera poliser runt Lindängen, det område där den senaste skjutningen på öppen gata skedde. Samtidigt visar en överblick över våldsbrott i landet med dödlig utgång de senaste 20 åren att Malmö är mer drabbat av den här typen av mord än andra svenska storstäder.

Ekot var under gårdagskvällen på plats vid den senaste mordplatsen i området Lindängen i Malmö, och träffade där flera poliser

– Just i kväll så är det ju att det skedde ett mord här en bit bort så därför fokuserar vi på denna platsen i kväll, säger en av de poliser vi träffar.

Det var avspärrningar här tidigare där man stoppade och kontrollerade alla bilar, men det gör ni inte längre?

– Nej just nu finns det inga avspärrningar kvar och den här ökade synligheten är ju inte bara på Lindängen, utan det är ju i större delen av Malmö.

Vid niotiden i går kväll, inte långt från den gata där en man i 50-årsåldern sköts ihjäl mitt på dagen, står nu flera poliser och polisbilar. Utöver några ungdomar är det annars rätt tomt ute. Det viktigaste nu är att sprida trygghet bland medborgarna, säger polismannen som ansvarar för närvaron vid det här området.

– Det är många boende här som har frågor om vad det är som har hänt, varför det händer och vad polisen kan göra, säger han.

Vad svarar man på en sådan fråga då? Varför händer det här?

– Ja det är ju svårt att svara på, jag har inga svar på den frågan egentligen utan det är så många faktorer som spelar in, säger ansvarig polis på plats.

I våras släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, sin genomgång av det dödliga våldet, mord, dråp och vållande till annans död i Sverige under 1990-talet och fram till och med 2010. Generellt har det dödliga våldet i Sverige minskat, men det våld som sker med illegala vapen på offentliga platser ökar. Och Malmö och Skåne sticker ut, säger kriminologen och forskaren vid Brå, Sven Granath:

– Ja, om vi tittar på Skåne län så är det så att mord relaterade till kriminella konflikter ligger lite högre där än i övriga landet. Storstadslänen ligger generellt högre än andra län, men bland storstadslänen Stockholm, Göteborg och Skåne, så ligger Skåne högre än de andra två, säger Sven Granath.

På kort tid har alltså fem personer dödats i olika skottdåd i Malmö, bland annat den 15-årige pojke som sköts ihjäl under nyårsnatten. Som Ekot kunde rapportera i går tillsätter polisen nu en särskild kommission som ska arbeta med fallen. Frågan varför detta nu just sker i Malmö finns det inga enkla svar på, menar Sven Granath:

– För det första på kort sikt så kan man säga att de här händelserna kan ju till stor del vara relaterade till varandra, alltså på det viset att det har skett ouppklarade mord. Och det kan ofta leda till andra ouppklarade mord, säger Sven Granath.

Svaret kan också vara geografiskt och att man har lite närmare till kontinenten där det eventuellt kan tas in mer narkotika och andra illegala varor, säger Sven Granath.

Brås genomgång av den här typen av dödligt våld, inte sällan på öppen gata, har även gjorts på samma sätt i Nederländerna och Finland. Där det sker mer sällan i Finland, och oftare i Nederländerna. Skåne påminner därför mer om Nederländerna i det hänseendet, menar han:

– I en jämförelse med Nederländerna så har inte heller Skåne på något sätt en högre andel av annat dödligt våld, som relationsvåld eller alkoholrelaterat övervåld, utan snarare kanske lite lägre. Så på det sättet kanske man kan säga att Skåne i det här hänseendet är den del av Sverige som liknar kontinenten mest, säger Sven Granath.