Santorum skräll i jämnt i primärval i Iowa

2:11 min

I USA har väljarna i Iowa inatt röstat om vem de vill se som republikanernas presidentkandidat. Det blev en jämn kamp mellan två kandidater.

Det blev en nagelbitande jämn kamp mellan två kandidater Mitt Romney och Rick Santorum; de ligger sida vid sida med preliminärt 25 procent var av de republikanska rösterna i Iowa.

Den stora skrällen är förstås Rick Santorum, den starkt konservativa tidigare senatorn från Pennsylvania, som går från botten i de nationella opinionsmätningarna till toppen i Iowa. 

På tredje plats kommer Ron Paul, den 76årige kongressledamoten från Texas, som får hela 21 procent av rösterna.

Newt Gingrich, den tidigare talmannen i representanthuset, som ett tag tog ledningen i opinionsmätningarna, han får nöja sig med en fjärdeplats i Iowa.

Mitt Romney har länge tippats bli den som till slut vinner republikanernas nominering, men här i det kristet konservativa fästet Iowa har han kampanjat i motvind.  Att han får 25 procent av rösterna ses som en stor seger.

Sida vid sida står alltså Rick Santorum, valets stora överraskning, och det mer konservativa alternativet till Romney.

Santorum har en starkt socialkonservativ agenda, hans hjärtefrågor är bland annat motstånd mot aborter, motstånd mot samkönade äktenskap.

Han gör ett oväntat bra val i Iowa, men inom det republikanska partietablissemanget är det många som tvivla på att Santorum kan behålla den topplaceringen i övriga delstater.