Nedladdningsskandal i franska presidentpalatset

1:41 min

Anklagelserna mot olaglig nedladdning bland franska myndigheter växer. I slutet av december framkom uppgifter om illegal nedladdning av film och musik i Presidentpalatset, och i veckan ska detta även ha skett i Kulturministeriet.

Uppgifterna har skapat stor uppståndelse och frågan om den franska antipiratlagen Hadopi, som är en av världens strängaste, ställs nu på sin spets. Frågan om lagens fortsatta existen kan bli en aktuell valfråga inför vårens presidentval i Frankrike.

"Det är oetiskt att nätpirater härjar i självaste Presidentpalatset. Inte minst med tanke på att regeringen ser det som en mycket viktig uppgift att jaga fildelare". Så skriver den stora politiska veckotidningen Le Nouvel Obs.

Det var piratsajten Nikopik som i slutet av december avslöjade att anställda laddat ned filmer å musik illegalt från minst 250 datorer i Presidentpalatset. Uppgifterna har man hämtat från den i Ryssland baserade sajten Youhavedownloaded.

Jurassic Park ska vara den film som laddats ned oftast.

Hadopi - en av världens strängaste lagar mot piratnedladdningar, stiftades för ungefär två år sedan. Nästan en halv miljon personer har sedan dess varnats av myndigheterna med mail eller rekommenderade brev. Utan att behöva kalla till förhör kan de strängaste straffen sträcka sig till dryga böter. Fast det har ännu ingen drabbats av.

Polemiken växer nu, då det i måndags kom nya uppgifter om att illegal nedladdning även skett på Kulturministeriet. I en intervju på Radio Luxemburg avfärdar dock representanter för den franska regeringen anklagelserna. Man hävdar att det inte med full säkerhet går att avgöra från vilken dator nedladdningarna skett. 

Det kastar en ny skugga över den stränga Hadopilagen, där man hämtar sina uppgifter på samma vis som den franska piratsajten Nikopik nu gjort. Och frågan om Hadopi bör skrotas håller nu på att bli aktuell inför vårens Presidentval. Förutom President Sarkozy’s parti Ump, har en majoritet av partierna sagt att man vill ha bort Hadopi.

Men allt beror förstås på vem som vinner.

Johan Tollgerdt
kulturnytt@sr.se