S: Riskkapitalbolag ska inte äga friskoleföretag

1:59 min

Socialdemokraterna säger nu att de vill stoppa riskkapitalbolag från att äga företag som driver friskolor.

Debatten om att riskkapitalbolag tjänar hundratals miljoner på svenska friskolor, gör nu att socialdemokraterna agerar för att stoppa ägare med ambitioner om snabba klipp från att få äga friskolebolag.

Mikael Damberg är Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson.

– Det är ganska enkelt att ändra regelverket och säga att Skolinspektionen har rätt att säga nej till kortsiktiga riskkapitalbolag som bara vill äga skolor fem till sju år och sedan sälja dem vidare. Den typen av ägare behöver vi inte i svensk skola.

Är det inte svårt att avgöra om en ägare har långsiktiga ambitioner?

– Jag tror att det är enklare än vad man kan tro för att myndigheter gör svårare bedömningar än så. I flyktingfall bedömer man om folk har flyktingskäl och har rätt att stanna. Här handlar det om en ekonomisk bedömning men också en ambition om att ska man driva skolor så ska man göra det långsiktigt, oavsett vilken ägarform det är, svarar Mikael Damberg.

Socialdemokraterna är inte emot att friskolor går med vinst. Men när vinstmarginalerna är ovanligt stora och vinsterna höga, menar Mikael Damberg att något är fel.

Och han vill hindra riskkapitalbolag och så kallade kortsiktiga ägare som är ute efter att tjäna snabba pengar, från att äga friskolebolag.

Verktyget för det, är Skolinspektionen. Myndigheten ger i dag tillstånd, eller säger nej, till ansökningar om att starta friskolor.

I framtiden vill Mikael Damberg att Skolinspektionen ska göra en prövning av ägare och nya ägares ambitioner. Om de inte bedöms vara långsiktiga, ska de vägras tillstånd.

Han sitter med i den statliga utredning som överväger om Skolinspektionen ska ges större befogenheter, han säger att han har väckt idén, men inte fått några reaktioner än, från de andra partierna.

Utredningen handlar också om ifall inspektionen ska få ingripa mot friskolor där det kan bevisas att vinster beror på dålig kvalitet på undervisningen.

Debatten om hur en del friskolor töms på hundratals miljoner i vinster har växt de senaste åren. I dag har Lärarnas riksförbund krävt att regeringen sätter stopp för det.

Nyligen sa finansminister Anders Borg att han vill hindra att riskkapitalbolagens förs ur landet obeskattade.

– Det är väl bra, det är lite för sent, man skulle ha agerat tidigare i skattefrågan. Men det är fel fråga. Den stora frågan är om det är okej att de här friskolekoncernerna som drivs av riskkapitalbolag plockar ut enorma summor i vinst från verksamheten? Det är huvudfrågan och den rundar Borg och hoppar över. Så jag tror man måste åter till frågan, vill vi ha ägare på skolmarknaden som äger skolor kanske fem år för att maximera vinsten? Jag tror att det är fel utveckling för svensk skola, tycker Mikael Damberg.