KD-chef petas efter anonyma nätkommentarer

En av Göran Hägglunds närmaste män, Henrik Ehrenberg, får nya arbetsuppgifter efter att han skrivit kommentarer om Hägglunds motståndare anonymt på nätet. Göran Hägglund säger till Ekot att Henrik Ehrenberg inte kan sitta kvar på sin post eftersom han allvarligt skadat förtroendet.

– Sitter man på en sådan betrodd position som stabschef, då måste man stå upp för det man gör. Det går inte att debattera anonymt och definitivt inte med ordval som riskerar att såra andra partiaktiva. Det är inte acceptabelt, säger Göran Hägglund.

Ehrenberg, som också är stabschef, har exempelvis skrivit anonymt på nätet att Hägglunds motkandidat Mats Odell är sur för att han förlorade sin ministerpost.

– Man ska stå för sina åsikter för då kan man också lättare debattera dem. Det fanns en hemsida i höstas som ville säga en del negativa saker om Göran Hägglund. Den var också anonym och det är inte heller bra, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Hur ser du i sak på att en av Hägglunds närmaste män var ute i diskussionen anonymt?

– Jag tycker att inte att det är bra när man går ut anonymt och dessutom har Henrik en plattform att själv föra fram sina åsikter precis som alla andra gör. Han har alla möjligheter i världen att tala om vad han tycker och jag tycker att han ska stå för det.

Henrik Ehrenberg har jobbat nära Göran Hägglund under hela hans tid som minister. Som rådgivare har han ofta stått precis bakom Hägglund i olika sammanhang.

Under pseudonymen Ovetove i kommentarfält på nätet har Henrik Ehrenberg skrivit att "Odell tillhör partiledningen och har rimligen varit delaktig i varje steg partiet tagit. Detta ter sig mer som en personkonflikt än något annat. Troligen baserad på att Odell är sur för att han inte är minister".

Han har också skrivit att Odellanhängaren Anneli Enochsson är stockkonservativ och går över lik för att få som hon vill.

Henrik Ehrenberg vill inte bli intervjuad av Ekot men skriver i ett SMS att han ångrar att han uppträdde anonymt och att det inte var rimligt. "Det var dumt i sak eftersom det tolkas som det gör", skriver han. Vad gäller kommentaren om att Anneli Enochsson går över lik, så har han bett henne om ursäkt.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sverigesradio.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sverigesradio.se

Mats Eriksson
mats.eriksson@sverigesradio.se