Ecuador dömer Chevron till miljonskadestånd

1:35 min

En ecuadoriansk domstol har dömt oljebolaget Chevron att betala skadestånd upp till 125 miljarder kronor, för att ha lämnat oljesplill i djungelområden i norra Ecuador som förstört natur och orsakat sjukdomar hos befolkningen.

Ecuadors president Rafael Correa sa att han var belåten med domstolens beslut.

--Det har varit en Davids kamp mot Goliat, sa Correa, och jag tror att det är en rättvis dom.

Den juridiska striden mellan befolkningen kring Lago Agrio i Amazonasområdet i norra Ecuador och Chevron började redan för 18 år seden i domstolar i USA. Men det var först i februari i år som en ecuadoriansk domstol dömde Chevron att betala skadestånd på 65 miljarder kronor och dessutom be om en offentlig ursäkt.

Den är den domen som nu har bekräftats i en andra instans. Om inte Chevron följer domen kan skadeståndet komma att fördubblas till närmare 125 miljarder kronor.

Chevron hävdar å sin sida att processen är fylld av oegentligeter, mutor och andra korrupta inslag. Den menar att det i själva verket är giriga advokater som ligger bakom, och inte de 30 000 människor som sägs ha drabbats av bolagets slarv och likgiltighet.

Det var Texaco som 2001 gick samman med Chevron och blev USA:s näst största oljebolag som prospekterade efter olja i den ecuadorianska delen av Amazonas åren mellan 1972 och 1990. 

När bolaget drog sig tillbaka hade stora områden förvandlats till en slags oljeträsk och många av innevånarna har sen dess drabbats av olika slags sjukdomar. Det är de som ligger bakom processen.

Chevron har sagt att man kommer att överklaga. Kanske till Ecuadors Högsta domstol men mest troligt är dock att bolaget kommer driva processen vidare i domstolar utanför Ecuador.