Stormen Emil bedarrar

1:43 min

Stormen Emil har nu dragit vidare österut och har under dagen varit starkast på östkusten, Öland och Gotland. De flesta tågbanor har öppnat upp igen.

En som fick ta bussen på morgonen var Anette Olsson i Kalmar som tycker det var bra att trafikverket stängde av tågbanorna i förebyggande syfte.

– Ja, det är nog inte så kul att bli sittande på ett tåg ute på banan. Det har ju varit mycket problem med det, att strömmen, maten och försvinner. Då är det nog bättre att man gör så här.

Trafikverket stängde redan i natt av många tågbanor i södra Sverige för att förhindra tåg från att bli stående vid omkullblåsta träd. Nu har banorna öppnat igen och tågen börjat rulla på de flesta sträckor - men det är fortfarande problem på kust till kust-banan mellan Kalmar och Göteborg. Där får resenärerna ta buss en längre sträcka och räkna med en timmas längre restid, enligt SJ.

Morgonens båtar till Gotland ställdes också in tidigare på dagen. Ulf Kroon är transportledare på DHL och säger att en del matvaror därför kommer sent till de gotländska affärerna.

– Det förändrar ju utkörningen och distrubutionen på Gotland helt.

Färjorna har kommit igång under eftermiddagen men är försenade.

Tusentals hushåll i hela landet är fortfarande utan ström. Men de stora bolagen Eon, Fortum och Vattenfall räknar med att de allra flesta ska få tillbaka strömmen under kvällen. För nu lugnar vädret sig en aning, enligt Emil Björck på SMHI.

– Där vi hade klass 2-varning, västkusten, Skåne, Blekinge och Öland, Gotland har vi nu degraderat till klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar på 21 till 24 meter per sekund så vi ligger precis under stormbyar. Så det börjar att lugna sig så sakta, säger han.