Malmöborna har fått nog av våldet

2:11 min

Efter flera dödsskjutningar på kort tid i Malmö har många som bor här fått nog. Tusentals personer har redan visat intresse för att delta i en opolitisk manifestation mot våldet i morgon i centrala Malmö.

En av dem som fått nog är Malmöbon Jessica Widell.

– Ja vi måste stödja det för att det får vara nog, man vill känna sig trygg här i Malmö. Jag har bott här jättelänge och sett hur det har utvecklats, det är hemskt, och nu pratar man bara om att flytta härifrån. Speciellt nu när jag har barnbarn så vill man inte att de ska växa upp i ett sådant samhälle, säger Malmöbon Jessica Widell, som planerar att ta barnen med sig till manifestationen i morgon.

Inget nytt har framkommit i utredningarna i dag gällande raden av dödsskjutningar den senaste tiden i Malmö. Polisen har en hög närvaro på gatorna, men frustrationen tycks växa sig starkare bland många som bor här.

Över 4 000 personer har anmält att de tänker bege sig till Gustav Adolfs torg här i morgon kväll för att samlas i en manifestation mot våldet, som flera initiativtagare nu står bakom. My Gillberg, miljöpartistisk ledamot i Malmö kommunfullmäktige, är en av dem.

– Vi måste visa att vi säger i från. Vi accepterar inte det här, och så finns naturligtvis också en ilska över att polisen måste få tag i de här mördarna. Jag tror att det är barnamordet. Det skakar folk. Det är nog. Man tål inte det, det är för mycket, säger My Gillberg.

My Gillberg tänker på den 15-årige pojke som sköts ihjäl nyårsnatten. Två dagar senare skjuts en man i 50-årsåldern ihjäl i stadsdelen Lindängen. En ung kvinna anställd vid hyresgästföreningen i södra Skåne fann mannens kropp just som hon knackat dörr i samband med ett trygghetsprojekt där. Det var en stor chock, säger hennes närmsta chef Sten Lundström.

– Hon har alltså inte sett någon bli skjuten eller hört någon bli skjuten utan hennes trauma ligger naturligtvis i att när hon kommer ut så ser hon en död man ligga framför porten i princip.

Kvinnan har nu fått professionell hjälp och arbetet med trygghetsprojektet i området kommer att kunna fortsätta som vanligt. Tidigare projekt har till exempel genererat lokala mötesplatser med symaskiner och samtalsmöjligheter.

Och morgondagens manifestation är viktig, tycker Sten Lundström.

– Vi har uppmanat de anställda att delta i manifestationen och det hade vi gjort oaktat det som hände på Lindängen eller inte, för att vi ser ju hur det skapar otrygghet i bostadsområdena, säger Sten Lundström.