Egyptisk åklagare kräver dödsstraff

I Egypten har åklagaren i rättegången mot Hosni Mubarak krävt dödsstraff för den avsatte Mubarak, hans säkerhetschef och sex höga poliser.

– En rättvis domare måste döma dem till döden, förklarade Mustafa Khater, en av fem åklagare i rättegången, som avslutades idag efter tre dagar.

Hosni Mubaraks två söner, Gamal och Alaa står också inför rätta med sin pappa, anklagade bland annat för korruption.

Mubarak tvingades avgå efter omfattande protester och demonstrationer i det som är känt som den arabiska våren.  I 18 dagar höll demonstranterna ut på Tahrirtorget i centrala Kairo och till slut avgick den 83 årige Mubarak den 11 februari 2011. Då hade han styrt Egypten med allt hårdare hand i nära 30 år.    

Chefsåklagaren Mustafa Suleiman sa att han anser att republikens president har till ansvar att skydda folket och att det inte bara handlar om Mubarak gav order om att döda protesterande utan att han inte gjorde något för att ingripa för att stoppa våldet.

– Hur kunde presidenten inte vara medveten om demonstrationerna som började 25:e januari på tolv olika platser över hela landet, la Suleiman till.

Mubarak har under rättegången hävdad att han inte kände till hur allvarlig situationen var.

Åklagaren hävdar också att inrikesministern inte på egen hand kan ha givit order om att skjuta mot demonstranterna, utan att ha klartecken från Mubarak.

Den 83 årige Hosni Mubarak står åtalad för mer än 800 människors död under demonstrationerna.

Khater kräver maximala fängelsstraff om minst 15 år för Mubaraks två söner Alaa och Gamal.

Suleiman har i domstolen beskrivit Mubarak som en tyrann, som tänkte lämna över sin makt till sonen Gamal och som bär ansvaret för omfattande korruption och nepotism i Egypten.

Militärrådets ledare, Hussein Tantawi, vittnade bak stängda dörrar. Han var Mubaraks försvarsminister, som var med och avsatte Mubarak och som nu styr en övergångsregering.

Hosni Mubarak hålls fången på ett militärt sjukhus i utkanten av Kairo, han behandlas för hjärtproblem och ska enligt sin försvarsadvokat också lida av magcancer.

Rättsprocessen mot Mubarak är kontroversiell i Egypten. Rättegången har kallats för skamlig och vissa anser att Mubarak, med hänsyn till ålder och eventuell svag hälsa, borde tillåtas en mer värdig sorti från offentligheten.

Men andra, inte minst anhöriga till de mer än 800 människor, som dödades under upproret, har kämpat för att Mubarak och hans familj ska ställas till svars.

Tunisiens Ben Ali, den "arabiska vårens" första borttvingade ledare, har också varit föremål för rättprocesser. Ben Ali valde dock,  till skillnad från Mubarak, att fly landet och därmed är Mubarak den förste ledare som närvarar vid sin rättegång.

Mubarak hävdar att han inte gett eller känt till order om det dödliga våldet mot demonstranter. Åklagaren uttryckte på torsdagen stor skepsis och sade att presidenten som högste ledare bär ansvaret.

– Republikens president är ansvarig för att skydda folket och frågan är inte bara den om han beordrade dödandet av demonstranter, utan även om varför han inte ingrep för att stoppa våldet.