Tjörn

Ilska på Klädesholmen över dyrare vatten

1:41 min

Vattnet på Klädesholmen utanför Tjörn har nu varit odrickbart i över två månader. Det var i slutet på oktober som vattnet på Klädesholmen konstaterades vara otjänligt. Samtidigt får de boende nu betala mer för sitt vatten. Vid årsskiftet höjdes vattentaxan i Tjörns kommun med tio procent.

– Det är som ett stort skämt att de ska höja priset när man inte har något tjänligt vatten, säger Anna-Lena Nilsson som bor på Klädesholmen. 

Hon tycker att det borde vara tvärtom - att priset på vatten skulle halveras.

– Jag har försökt att vara på Klädesholmen så lite som möjligt. Jag har varit i Sälen en vecka. Varje år brukar vi ha hummerkalas med våra barn och barnbarn, det fick vi ställa in. Man kan inte ta hit små barn när det finns vatten i kranen som inte är tjänligt, säger Anna-Lena Nilsson.   

För att vattnet på Klädesholmen åter ska kunna drickas måste två av varandra följande vattenprov vara godkända. Men senast igår visade ett prov att vattnet fortfarande är otjänligt.

I nuläget vet ingen när problemet får en lösning. Från årsskiftet höjdes vattentaxan i Tjörns kommun med tio procent. Ett beslut som fattades innan vattenproblemen på Klädesholmen uppdagades.

Men i ljuset av det rådande läget väcker prishöjningen upprörda känslor bland de boende. .

– Den här höjningen gäller generellt för alla som har vatten på Tjörn, säger Eva-Karin Ohlsson, informationschef i Tjörns kommun.

– Det är ju för att vi ska kunna förbättra systemet och göra de investeringar som behövs för att den här typen av läckor som vi har haft på Klädesholmen inte ska hända igen.

Vad säger det om hur ni har skött det tidigare?

– Längre tillbaka så har man kanske inte gjort de investeringar som hade varit nödvändiga att göra, säger Eva-Karin Ohlsson.

Har du förståelse för de boende som blir upprörda över att vattnet blir dyrare samtidigt som det inte går att dricka?

– Ja, det är klart att jag kan förstå. Just att det kommer vid samma tid kan förstås kännas lite konstigt, men det är egentligen helt olika saker.

Gustav Sandström

gustav.sandstrom@sverigesradio.se