Elallergi - finns det?

1:45 min

ELALLERGI. Det kostade en miljon kronor att elsanera undersökningsrummet på ett sjukhus i Falköping. Ändå finns det inga vetenskapliga belägg för allergin, enligt SR Ekot. Men Mia Löfgren i Hagfors har enorma problem med sin överkänslighet, berättar hon:

Vad tror du att elöverkänslighet är?

Många sjukhus har sanerat rum för att elöverkänsliga ska kunna undersökas. I Falköping kostade saneringen en miljon kronor, enligt SR Ekot:

Sedan det rummet togs i bruk för åtta månader sedan har bara en patient utnyttjat det. Barnläkaren Mats Reimer är kritisk till satsningen:

– Det känns som att pengarna hade kunnat användas på ett bättre sätt. Det hade varit bättre att satsa pengarna på att hjälpa de elöverkänsliga att komma över sin felaktiga koppling mellan symptom och elfält.

Mia Löfgren har varit förtidspensionerad på grund av sin överkänslighet i flera år och tycker att satsningen är bra, men otillräcklig. Hon är ledsen över att många ifrågasätter att hennes åkomma ens finns.

Rulle hörde hennes samtal och tror inte ett dyft på det hon säger. "På med foliehatten bara, elfjant!", skriver han i ett mail till Ring P1.

Tomas Åström är lite mer nyanserad. Han tror att symptomen är helt verkliga, men att det inte behöver finnas en koppling till elektricitet. Upplevelsen kan istället grunda sig på psykosomatiska upplevelser. Om en person till exempel förknippar stadsliv med stress till en sådan grad att det orsakar fysisk smärta, så kan man lätt tro att det beror på elallergi, tror han. Tomas skriver så här i ett mail:

Stressen upphör naturligt när man flyttar ut i skogen, en betydligt mindre stressfylld tillvaro, men återkommer i samma stund man exponeras för själva oron att påverkas av elektromagnetiska fält.