Extrema ultraortodoxa judar splittrar Israel

2:08 min

En gynekologkonferens där inga kvinnor får höras. Flickor som attackeras och kallas slampor av ultrakonservativa judiska extremister från "Siccari". Bussar som könssegreras som i Iran. I Israel står den stora konflikten just nu mellan judar.

Trots att gynekologi i högsta grad är en kvinnofråga så tillåts inga kvinnor tala när PUAH-institutet ordnar konferens och åhörarna placeras utifrån kön.

PUAH sysslar med fertilitet och medicinska frågor och följer halacha, de judiska religiösa reglerna, men har också kliniker dit andra än djupt religiösa söker sig.

Vid det planerade seminariet som  rapporterar om ska inga andra än manliga läkare tala, det påstås att rabbiner förbjudit kvinnor att tala och påbjudit könssegregerad sittning i åhörarsalen.

Artikeln kommenteras intensivt på nätet. Lika intensivt pågår debatten i hela Israel om ett allt hårdare klimat mellan majoriteten av sekulära och minoriteten bokstavstroende religiösa, de ultraortodoxa.

Framförallt är upprördheten stor över det utrymme som de traditionellt klädda så kallade haredim fått i samhället. De har tagit över fler och fler kvarter framförallt i Jerusalem med påföljd att deras regler pådyvlas också dem som inte lever religiöst.

Men också hela Israel följer dessa regler. När sabbaten inleds vid solnedgången på fredagskvällen slutar bussarna rulla, inga flyg anländer eller lämnar Ben Gurion-flygplatsen fram till lördag kväll när solen går ned igen. I stora delar av Jerusalem är det inte tillrådigt att köra bil, då ultraortodoxa judar brukar stena bilförare.

De senaste två veckorna har flera incidenter inträffat som spätt på ilskan mot de ultrareligiösa judarna. En kvinnlig soldat steg på en könsdelad buss i ett område där haredim bor. Hon vägrade flytta sig till kvinnosektionen. Några skolflickor blev spottad på och slagna i Beit Shemesh. De påstås ha klätt sig oanständigt genom att inte dölja armar, hår och hals.

Ultraortodoxa kvinnor klär sig lika heltäckande som vore de styrda av iranska mullor. Håret täckt och för att inte riskera visa minsta slinga rakas ibland hela huvudet och kvinnorna bär peruk plus huvudbonad.

Männen har skruvlockar vid öronen, svarta långa kappor, hattar och ur fickorna hänger tunna vita bomullstrådar.

De är undantagna militärtjänst, familjerna har många barn och männen arbetar inte utan ägnar sig åt religiösa studier. 

Att de lever på statens bekostnad och hotar förändra Israel rent demografiskt ses som ett hot av majoriteten israeler idag.

Paradoxalt nog har de ultraortodoxa fått sina privilegier för att de är emot själva bildandet av staten Israel. I deras värld har inte Gud givit dem ett tecken än att återvända till det judiska folkets bibliska land. Först när det händer kan Israel återuppstå.

Så enligt historien slöt den sekuläre grundaren av Israel David Ben-Gurion avtal med haredims rabbiner om att de fick vissa privilegier mot att de upphörde med sin opposition mot staten.

Så fick de egna statligt finanserierad skolor och rätten att leva på statens bekostnad trots att de egentligen är emot själva staten.

I politiken har de ultraortodoxa partierna lyckats spela vågmästarroll och nu sitter till exempel Shas med i regeringen. Partiets företrädare hävdar att de enstaka händelserna, som att spotta på en skolflicka, utförts av en liten minoritet extremister och inte representerar den stora gruppen haredim.

Men inför gynekologkonferensen har flera kvinnliga läkare hoppat av i protest. En är parlamentarikern Rachel Adatto från Kadimapartiet.

– PUAH skryter med att inte bara hjälpa ortodoxa par utan också andra och därför är inte detta acceptabelt, kommenterar hon.

Men PUAH har försvarat sig mot kritiken och säger att kvinnor kommer att kunna ställa frågor under konferensen precis som män.