Vänsterpartiet fortsätter med en partiledare

1:20 min

Vänsterpartiet kommer fortsättningsvis att ledas av en partiledare. Det beslutade partiets kongress i Uppsala på torsdagskvällen.

Vänsterpartiets kongress ger därmed sitt bifall till partistyrelsen som tidigare föreslagit att partiet fortsättningsvis ska styras av en person.

Partistyrelsens förslag fick 115 röster och förslaget om delat partiledarskap fick 108 röster.

Valet av den blivande partiledaren sker i på fredag förmiddag och det står mellan Jonas Sjöstedt som valberedningen förslagit och Rosanna Dinamarca, som är den enda ytterligare kandidaten sedan Ulla Andersson ikväll förklarat att hon drar sig ur. 

– Jag har argumenterat rätt mycket för att det borde vara två och jag har tyckt att det finns stora fördelar med att vara två. Nu har kongressen beslutat att det ska vara en och då tycker jag att det känns schysst och ärligt att träda tillbaka, säger Ulla Andersson.

Kongressen sade också nej till att vice ordförande och partisekreteraren ska väljas av kongressen i stället för att som nu utses av partistyrelsen.

Jonas Sjöstedt säger att han hoppats på två men att han nu kandiderar som ensam partiledare.

– Jag hade ju väldigt gärna sett ett delat ledarskap. Jag har varit för det hela vägen. Men nu har kongressen sagt sitt och det är inget att säga om det. Ombuden bestämmer.

Om han blir vald kommer han att se till att fler än en syns, säger Sjöstedt och tillägger:

– En av dem är självklart Ulla Andersson.

Rossana Dinamarca beklagar att Ulla Andersson drar sig tillbaka. Själv fullföljer hon och kandiderar i morgon mot Jonas Sjöstedt. Hon vill inte uttala sig om det stärker hennes chanser att det nu bara finns två kvar, där en kvinna ställs mot en man.

– Jag vill inte spekulera i hur chanserna ser ut men jag kvarstår med min kandidatur. Det är viktigt att det inte bara finns en kvar i morgon, säger hon.

Dinamarca anser att det är viktigt att Vänsterpartiet som är ett feministiskt parti leds av en kvinna.

– Jag har bland annat ställt upp för att jag tycker att det är viktigt att vi får en kvinna efter Lars Ohly, säger hon.

Ekot/TT