USA slimmar sitt försvar

1:57 min

I USA har president Barack Obama presenterat en ny militärstrategi. Efter tio år av krig i Irak och Afghanistan ska USA:s försvarsmakt bantas men också moderniseras - och den kommer också i större omfattning än tidigare vara inriktad på Asien och Stillahavsområdet.

– Eran för krig börjar ta slut, sa Obama i militärhögkvarteret Pentagon.

USA har dragit tillbaka sina trupper från Irak och kommer att avsluta kriget i Afghanistan, den nya strategin är vad som ska vägleda USA efter det, när de kapitlen stängts.

Militärapparaten kommer att minskas men inte dramatiskt, när det gäller armén och marinkåren väntas de få banta sin personal med 10-15 procent.

I fortsättningen ska USA bara kunna utkämpa ett större krig och inte som det är sagt nu två stycken parallellt. Men USA kommer inte att engagera sig i utdragna krig som i Irak eller Afghanistan. Krigsmakten ska bli mindre men vassare och delvis byta inriktning.

– Vi kommer att förstärka vår närvaro i Osatasien och Stillahavsområdet, sa Obama utan att nämna Kina vid namn men det är naturligtvis Kinas växande makt som är anledningen.

Omorienteringen sammanfaller med att Pentagon av statsfinansiella skäl måste få slut på pengarullningen, militärutgifterna har ökat dramatiskt de senaste tio åren men nu är det slut på det. Fast USA:s försvarsutgifter kommer ändå att vara större än vad de tio andra ledande militärmakterna har tillsammans.

– USA kommer att fortsätta att vara den överlägset starkaste militärmakten, sa Obama och även om USA orienterar sig mot Asien kommer Nato att fortsätta att vara en viktig allians för USA fast Obama antydde starkt att de amerikanska styrkorna i Europa kommer att dras ner ytterligare.