Sjöstedt ny ledare för Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt är Vänsterpartiets nyvalde partiledare. På kongressen i Uppsala i dag röstades han fram strax innan klockan tolv i dag. I sitt tal tackade han de andra kandidaterna och sin företrädare.

Han vann omröstningen mot Rosanna Dinamarca med 179 röster mot 39. En avstod från att rösta.

Efter pläderingen och omröstningen höll Vänsterpartiets nyvalde, glada partiledare Jonas Sjöstedt ett tal på kongressen.

– Det är bara tillsammans som vi kommer göra vårt parti till en starkare kraft för jämlikhet, rättvisa och rädda jordens klimat, sa han.

– Jag vill tacka er som trott på mig och gett ert stöd.

Han vände sig också till dem som inte ville ha honom som partiledare.

– Jag vet att några av er som sitter här är besvikna. Vi har haft fyra oerhört bra kandidater. Till er som känner ett stygn av besvikelse vill jag säga: jag kommer att vara er ordförande också. Jag kommer lyssna på er.

– Det är nu det börjar. Jag ser det som en start. Jag ser fram emot att vinna valet 2014.

– I dag vill jag tacka er för att ni gjort det till den schyssta poliska och demokratiska resa som det varit. Tack ska ni ha.

Han riktade sig också till sin företrädare Lars Ohly.

– Tack Lasse. Man ska veta att Lasse Ohly fick ärva en tuff uppgift. Men ditt arbete har lagt grunden till att vi växer som poliskt kraft. Det är din förtjänst Lasse att vi nu står här. Lasse, du har alltid haft vårt partis bästa för ögonen. Din klasskompass är en säker vägvisare. Jag ser fram emot att få fråga dig om råd och vinna valet tillsammans med dig 2014.

– Vi kan aldrig nöja oss med den samhällsutveckling vi ser i dag. Vi i vänstern är redo att ta på oss en större roll i politiken. Nu fortsätter vi arbetet. Tack.

Sjöstedt sa också att partiet kan nå mellan 10 och 15 procents väljarstöd.

Miljöpolitiken är en av hans viktigaste frågor. Han påpekade också att Vänsterpartiet ska inte vara ett nej-sägarparti utan driva sin egen politik. Målet är att ingå i regeringen vid nästa val.

Vänsterpartiet lägger kravet på EU-utträdet i malpåse för att aktualisera det om den politiska utvecklingen eller om det folkliga stödet för utträde växer. Men själva kravet finns kvar. Förslag om att skärpa det liksom att avskaffa det avslogs av partiets kongress på fredagen.

Däremot sa kongressen ja till att det i slutet av partiprogrammet ska finnas en ordlista som förklarar svårförståeliga ord och begrepp, samt att ge ut partiprogrammet i en version på lättläst svenska.

Riksdagsledamot Wiwi-Anne Johansson, en av Jonas Sjöstedts bundsförvanter, lyckades slå sig in i Vänsterns partistyrelse. I en extra omröstning vid partiets kongress besegrade hon Henric Holmqvist Dinamarca, valberedningens kandidat, med röstsiffrorna 140-77.

Flest röster i det ordinarie valet fick Ulla Andersson med 201 av 219 giltiga röster. Josefin Brink, Hans Lindhe och Aron Etzler fick alla 191 röster. Etzler, chefredaktör för tidningen Flamman, har sagt att han gärna vill bli partisekreterare.

Ekot/TT