Minnesplakett över Johnny Bode

1:52 min

En osannolik, skandalomsusad bedragare och begåvad kompositör hyllades igår på 100-årsdagen. Johnny Bodes födelsehus i Falköping förärades med en plakett, till minne av honom.

- Han skapade massor av musik som fortfarande lever, säger Gustaf Görfelt som är ordförande i föreningen Johnny Bodes vänner.

- Han hade massor av musik inuti sig. Men han var lika kreativ som självdestruktiv, och gick på nit efter nit.

Johnny Bode var en tvivelaktig karaktär och firad kompositör - samtidigt. Så fort hans karriär gick mer åt det firade hållet såg han till att balansera bilden med en eller annan skandal.

Hans musik spelades in av erkända artister som Gösta Ekman d.ä. och Jussi Björling. Men hans hans ständiga springnotor, småbedrägerier och upptåg förföljde honom.

- Det mest ödesdigra för hela hans karriär var att han under andra världskriget åkte till Norge och deltog i en revy som sattes upp av Quisling-regimen, säger Gustaf Görfelt.

Hans erotiska visor på sextiotalet har idag blivit kultklassiker och spelas frekvent på bland annat youtube. 1983 dog han, fattig, i en lägenhet i Malmö. Ett av de sista bedrägerierna lär ha varit när han lurade till sig en julskinka.

Men trots snedstegen tycker Karola Svensson i Falköpings kultur- och fritidnämnd att han är värd sin plakett som nu sitter på Kilanderska huset.

- Han är en stor kulturpersonlighet, tycker jag, säger Karola Svensson.

Hade han varit uppskattad om han hade levt idag?

- Det är lite osäkert eftersom han stod för många negativa bitar, som bedrägerier och nazistkontakter.