Malmö

Kris får revansch på sitt bidrag

1:33 min

En miss i bidragssystemet, förklarar kommunalrådet. Nu får organisationen Kris, kriminellas revansch i samhället, tillbaka sitt ekonomiska stöd från Malmö stad.

Kris jobbar brottsförebyggande. Efter ett beslut i höstas drogs bidraget som Kris fått av Malmö stad från 450 000 kronor till 160 000. Men neddragningen var ett misstag. 

– Vi har föreningsbidrag som vi delar ut från olika ställen i kommunen, från olika nämnder. De huvudsakliga bidragen delas ut från fritidsförvaltningen och sociala resursnämnden. Sedan har Brottsförebyggande rådet haft en pott med pengar som de delat ut till föreningar under ett par år, säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). 

Det som blev fel när Kris ansökte om pengar var att de vände sig till det lokala Brottsförebyggande rådet som sa nej. Pengarna skulle nu egentligen komma från Sociala resursnämnden, men avslaget från Brå ledde till att Kris årsbidrag minskade och föreningen fick säga upp ett av sina tre stödboenden. Fyra av 14 personer förlorade fullt stöd från föreningen. 

– Det är synd att det har blivit en sådan här miss, men jag hoppas att vi kan lösa det på något vis så att vi har kvar boendet. Eller skaffar ett annat, säger Rolf Pedersen, ledamot i Kris i Malmö. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh säger att Malmö stad nu ser över bidragssystemet. 

– Egentligen för att underlätta både för föreningarna och för oss som beviljar bidraget för att se varifrån man får stödet, och för att få en långsiktighet i det här. 

Rolf Pedersen är glad över att Kris nu kommer få bidraget igen. 

– Det är en sten som fallit från våra hjärtan, och det ska bli kul imorgon att meddela i boendet att de kan känna sig lugna och trygga, säger han.