tour de ski

Mogren: Med bättre skidor hade Hellner vunnit

2:26 min

Det blev till slut en andraplats för Marcus Hellner i Tour de Ski, trots dåliga skidor tidigare under touren. Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren tror att svensken hade kunnat vinna med bättre skidor.

Det var framför allt i inledningen av Tour de Ski som Sverige hade problem att hitta rätt med valla och material.

Efter Marcus Hellners fina avslutning av Tour de Ski uppstår frågan om svensken möjligen hade kunnat ge slutsegraren Dario Cologna en rejäl fajt om segern om bara materialet varit bättre tidigare under touren.

– Vi hade en del svåra förhållanden och det är inte lätt att pricka rätt när det är så svåra snöförhållanden, säger Torgny Mogren.

Om Marcus Hellner hade haft bättre skidor hela touren, hade han då kunnat slå Dario Cologna?

– Ja det finns ju stora möjligheter till det. Hade han bara varit en minut efter (inför sista etappen) så hade det blivit ett helt annat lopp. Men det gäller att ha det här flytet. Svenskarna har inte haft det där flytet som behövs under en så här lång tävling som touren är.

Men i de tre avslutande etapperna imponerade Marcus Hellner genom att hela tiden avancera i totalställningen. I den nionde och sista etappen slog Hellner Petter Northug med 1,27 minuter, kom ikapp, åkte förbi norrmannen och slutade på en mycket fin andra plats.

– Ett fantastiskt lopp av Hellner. Han både hämtade in och åkte ifrån Northug, som inte kan ha varit i sin bästa form, säger Mogren.

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se