Nytt toppmöte om skuldkrisen i Europa

1:44 min

I morgon är det dags för ännu ett möte mellan Frankrikes och Tysklands ledare om euroländernas skuldkris, som inom vissa områden håller på att fördjupas. Frågorna är många kring Grekland, Spanien och Italien.

Det är en förvärrad situation i Grekland, det är fortsatt högt ränteläge för bland annat Spanien och Italien och det finns första tecken på sämre ekonomiska tider i Tyskland, som en följd av skuldkrisen.

Med sådana faktorer som bakgrund, tillsammans med fortsatt svagt förtroende från marknaden, träffas krisens två mäktigaste politiker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy, i Berlin i morgon.

Merkels talesperson Stefan Seibert säger att det i morgon mest kommer att handla om förberedelser inför EU-toppmötet i slutet av januari, då åtgärderna från mötet i början av december ska konkretiseras. Det gäller bland annat förslaget om en europakt, som ska innehålla förändringar av euroreglerna.

Storbritannien vägrade ju gå med i pakten och flera andra länder, däribland Sverige, har ännu inte tagit ställning till huruvida man ska delta.

En fråga, som enligt Stefan Seibert, säkert kommer att diskuteras igen i Berlin i morgon, är den känsliga om en skatt på finanstransaktioner. Frankrike signalerade häromdagen att man är beredd att införa skatten på egen hand, om man inte får Tyskland och övriga EU-länder med sig. Storbritannien är klart emot.

Dessutom blir situationen i Grekland ett viktigt ämne. Om någon vecka ska den så kallade trojkan, med representanter från EU, Europeiska Centralbanken och Internationella valutafonden IMF, besöka Grekland igen, för att avgöra om ytterligare livsnödvändiga lån för Grekland kan betalas ut i mars.

En rådgivare till Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sa i går att det krävs större skuldavskrivningar för Grekland än de 50 procent, som redan har överenskommits för att Grekland ska klara situationen.

Enligt tyska tidningen Der Spiegel konstaterar IMF i en intern skrivelse att reformarbetet i Grekland går för långsamt och att nya åtgärder från EU behövs.