Föräldrar engagerar sig mot våldet i Malmö

3:06 min

Efter senare tids dödsskjutningar i Malmö har flera krav väckts på stärkta insatser mot våldet. Inte minst är föräldraskapet viktigt, säger Jenny Alvén Borgström, som själv har barn som hamnat i gängkriminalitet.

– Det jag har hört är att man i dag måste tillhöra ett gäng för att skydda sig. De flesta ungdomar som jag vet går beväpnade för att skydda sig, säger Jenny Alvén borgström. Och går folk beväpnade, så naturligtvis händer det saker. Det jag är mest upprörd över det är de så kallade barnsoldaterna, de minderåriga som dras in och får göra de grövsta brotten, för de slipper straff.

För ungefär nio månader sedan fick Jenny Alvén Borgström nog. Hon kände att det behövdes stöd till alla föräldrar vars barn dragits in i gängkriminalitet. Facebook-gruppen "Föräldraskapet mot kriminella gäng och droger" startade hon då. Familjen är en oerhört viktig pusselbit i det hela, säger hon. Själv har hon känt att det är så väldigt svårt att veta vad man ska göra som förälder.

– Jag har ju själv anmält min son nyligen, eller satt dit honom. Det har varit vapen inblandade och jag ringde polisen därför att jag var rädd. Jag är hellre utan honom ett par år än för alltid. Han sitter på häktet nu och jag har fått höra att han inte hade några "hard feelings" utan han förstod att det var av kärlek jag gjorde det, säger Jenny Alven Borgström.

Vad som exakt ligger bakom de uppmärksammade dödsskjutningarna i Malmö den senaste månaden är ännu oklart. Inte heller har polisen kunnat utesluta ett eventuellt samband, som till exempel en och samma gärningsman.

Men med anledning av våldsamheterna verkar många överens om att det förebyggande arbetet, för att förhindra unga att hamna i kriminella gäng, måste stärkas.

Mer än en tredjedel av barnen i Malmö lever i fattigdom, enligt Rädda Barnens senaste rapport. Fattigdomsbegreppet handlar om att barnet växer upp i en familj som har försörjningsstöd från socialtjänsten eller som har lägre inkomster, som bara täcker det allra nödvändigaste. Därför startades ett stödprojekt för ensamma mammor via Fryshuset i Malmö i november förra året.

– Av de fem stadsdelarna med högst barnfattigdom, så ligger tre av dem i Malmö, säger Hanna Gomez, verksamhetsansvarig på Fryshuset i Malmö.

Det här är en siffra som har varit högst för Malmö sedan de började mäta det här. Hur märks det?

– Det har varit väldigt blandat med folk som har kommit hit, mammor från alla stadsdelar, och det har sett väldigt olika ut hur de har det. Men vi har märkt att det finns de som känner att de inte kan ge barnen det de behöver. Aktiviteter till exempel, fritidsaktiviteter, kostar jättemycket. Har man tre barn så har man exempelvis inte råd att låta dem spela fotboll, säger Hanna Gomez.

Liknande projekt finns sedan tidigare i Stockholm och Göteborg. Sedan inledningen har intresset varit stort för att mötas ett par gånger i månaden och ordna aktiviteter för barnen, som besök på museum till exempel.

I det långa loppet handlar det delvis om att hålla de borta från våldet på gatorna. Fattigdom leder till mycket, säger Jenny Alvén Borgström.

– Det är dyrt att ha barn i dag. Det är ett måste att ha märkeskläder och där kommer ju rånen. Ungar rånar varandra på telefoner eller de tar jackorna och skorna. Det är fruktansvärt, säger Jenny Alvén Borgström.