Miljömålet mot Ryftes

Anmälan om miljöbrott i Fole försvann

3:49 min

Redan ett år innan en miljöskyddsinspektör tog proverna som avslöjade det grova miljöbrott som grönsaksföretaget Ryftes åtalats för, hade miljö- och hälsoskyddskontoret fått ett liknande tips, som tappades bort.

I dag börjar rättegången mot grönsaksföretaget Ryftes.

Det misstänkta grova miljöbrottet uppdagades sommaren 2009, när en miljöskyddsinspektör tog prover, efter att ha fått en anonym anmälan om pågående brottslig miljöfarlig verksamhet.

Men redan ett år tidigare hade miljö- och hälsoskyddskontoret fått ett liknande tips, som tappades bort.

Gunilla Fohlin, jobbade då i receptionen på miljö- och hälsa:

- Det var en anonym man som kom fram till mig och ville göra en anonym anmälan om misstänkt miljöbrott; att det hade varit ett utsläpp av någon spruta, som han hade sett personligen.

Ja, så beskriver Gunilla Fohlin det tips som ledde till att personal från miljö- och hälsoskyddskontoret styrde mot Fole och fick upp ögonen för vad som hade hänt i det nu kända grustaget. Men de kunde ha varit på fötter långt tidigare - om bara samma reaktionsförmåga hade visats när ett likartat anonymt tips dök upp första gången. För redan våren 2008 kom en anonym anmälan om att besprutningstankar från Ryftes grönsaksodlingar tömdes på ett otillåtet sätt. Men tipset ledde inte till någon inspektion, berättar Gunilla Fohlin.

Istället för våren 2008, blev det först sommaren 2009 som brottsanmälan gjordes till polisen. I början av juli hade då miljö- och hälsas provtagningar visat att ett område där i Fole var kraftigt förorenat av 12 olika kemikalier.

Uppgiften om att miljö- och hälsoskyddskontoret hade tipset redan 2008, utan att agera är ny för nuvarande miljö- och hälsoskyddschefen Mattias Edsbagge.

- Det förefaller jättekonstigt att vi inte vidtagit åtgärder omgående där, säger han. Han tillägger att det är ett fel begånget 2008, om tipset är så pass precist, med utpekad plats, att det hade gått att göra en utredning.

- Det är beklämmande för det har visat sig vara en stor miljöpåverkan av de här utsläppen och det är verkligen sådant vi vill jobba med för att förbättra vattensituationen på Gotland. Naturligtvis är det aldrig bra att en miljöförorening ligger kvar och kan sprida sig. Naturligtvis får det inte gå till så här, säger Mattias Edsbagge.