Vill skynda på skotskt val om självständighet

David Cameron kan tvinga fram en folkomröstning om skotsk självständighet snart.

Storbritanniens premiärminister hoppas på ett nej om han tvingar fram en snabb folkomröstning om skotsk självständighet.

Nationalister pekar på Norge och Sverige som lyckade exempel för ett självständigt Skottland att ta efter.

– Om Alex Salmond vill ha en omröstning om självständighet, varför väntar vi till 2014? frågar sig premiärminister David Cameron i en intervju med Sky News.

Salmond och hans parti SNP har länge talat om att Skottland borde bryta sig loss, men har ännu inte vågat spika någon omröstning.

Opinionen norr om engelska gränsen är nämligen kluven, och Salmond hoppas samla mer stöd bland annat genom att måla upp Skottland som ett framtida Norge — ett litet nordligt land med olja som ekonomisk garant för välstånd.

Liksom svenska norrlänningar pekar skottar ofta på att deras naturtillgångar exploateras till förmån för mer tätbefolkade områden i söder.

Cameron försöker vända på steken, och hävdar att Skottland skadas av att vänta.

– Affärslivet frågar sig hela tiden: Ska Skottland ingå i Storbritannien? Håller de ihop? Ska jag satsa?

Salmond uppges föredra ett avgörande 2014, eftersom han då kan räkna med extra nationalistisk yra kring 700-årsdagen av slaget vid Bannockburn sommaren 1314, då Robert I av Skottland besegrade Edvard II:s engelska armé.

Londontidningen The Independent rapporterade nyligen att både Alex Salmond och hans medarbetare ofta och gärna åker till Skandinavien för att förbereda nya samarbeten.

De mest givna projekten är energisatsningar ihop med Norge, som ju liksom Skottland sitter på stora olje- och gasfyndigheter i Nordsjön. Även Sveriges generösa välfärd nämns av SNP som eftersträvansvärd, liksom Danmarks vindkraftsindustri.

"Vad har de gemensamt?" frågar sig SNP i en "vision" på partiets webbplats, och förklarar att Skandinavien har "små självständiga stater.

TT