Nederländska moskéer mest våldsutsatta i väst

Ny forskning visar att muslimska moskéer i Nederländerna utsätts för betydligt fler våldsamma attacker än moskéer i andra västländer. Vår korrespondent har besökt Selimiyemoskén i Haarlem utanför Amsterdam.

I genomsnitt anmäls varje år ungefär 20 fall av vandalism mot moskéer i Nederländerna, däribland mordbrand och rasistiskt klotter.  

– De kastade en Molotovcoktail mot byggnaden, säger Erol Sayar vid Selimiyemoskén. 

Han pekar och beskriver hur någon för fem år sedan försökte tända eld på moskén med en Molotovcocktail. 

Dessutom kastades stenar mot 20 av moskéns fönster. 2009 inträffade ett nytt attentat här.

– Därför bevakar vi nu moskén 24 timmar om dygnet, säger han.

Den här veckan släpper sociologen Ineke van der Valk en ny bok om islamofobi i Nederländerna. Bland annat är hon den första som har räknat och analyserat attacker mot moskéer.

117 attacker anmäldes under åren 2005 till 2010, och det är nästan tre gånger fler fall än i hela USA under samma period.’

Ineke van der Valk blir själv särskilt illa berörd när attentatspersonerna skändar moskéer med delar av döda djur.

Det finns flera fall där man vid moskédörren har lämnat grishuvuden eller fårskinn med rasistiskt klotter på.

– En av de mest allvarliga formerna attacker är mordbrand, när folk försöker bränna ner en moské. Det händer ganska ofta. Det var 27 fall av mordbrand, säger Ineke van der Valk om sexårsperioden fram till och med 2010.

– Hittills har, som tur är, ingen person kommit till skada vid moskéerna. Men man kan aldrig veta; det kan hända, poängterar hon. 

Ineke van der Valk säger att attackerna gör muslimer i Nederländerna både arga och rädda. Erol Sayar vid Selimiyemoskén hoppas att det snart ska vara slut med islamofobiska angrepp mot moskéer.

– Vi hoppas att framöver kunna lämna byggnaden för natten, utan att vara rädda, säger Erol Sayar.