Öbor fortsatt besvikna på försvaret

1:44 min

I torsdags godkände Mark- och miljödomstolen att skjutövningarna i Göteborgs södra skärgård utökas. De boende är fortsatt besvikna, eftersom domstolen går nästan helt på Försvarsmaktens linje.

Försvarsmakten får som den vill, max 115 övningsdagar om året, med undantag för 1 juni-15 augusti. Därutöver tillstånd för internationella skjutövningar utan begränsning.

I praktiken finns ingen annan lämplig plats på västkusten, säger domstolen.

Domstolen säger att det inte behövs fler undersökningar av hur djurlivet påverkas och att Försvarsmaktens generalläkare får hålla koll på tungmetaller och andra eventuella miljöproblem.

Men försvaret har gått med på att minska antalet skjutnätter till 30 vid en del öar och 15 vid andra.

Krav ställs på försvaret att informera ordentligt om övningarna i förväg och städa hela skärgårdsskjutfältet före sommaruppehåll.

Öbor P4 Göteborg talat med klagar också på att deras och kommunledningens invändningar avfärdas enkelt utan juridiska bedömningar. Man retar sig också på att domstolen inte kommenterar klagomålen på bristande samråd och formella fel i processen.

Miljödepartementet ska nu förbereda det regeringsbeslut som väntas senare i år. Medan skärgårdsborna sätter hoppet till rikspolitiker.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se