BORÅS

Skrattande hyenor - nytt dragplåster i djurparken

1:32 min

Ett av Afrikas största rovdjur, den fläckiga hyenan, kan bli Borås Djurparks nästa stora dragplåster. En ny anläggning ska byggas under våren.

Djurparken har ansökt om att få bygga en ny anläggning med en damm och en liten skog för åtta hyenor - fyra av varje kön.

– Hyenan är en väldigt karismatisk art och typisk afrikansk som man ser på naturfilmerna från Afrika. Därför är det en väldigt lämplig art för oss som kört det afrikanska temat alltifrån starten 1962 med Sigvard Berggren.

Redan på sextiotalet fanns det hyenor i Borås Djurpark, men sedan dess har parken saknat den arten.
Nu ska de skrattande hyenorna, eller fläckig hyena som är det svenska namnet, ta över det gamla älghägnet som utvidgas och blir nästan lika stort som en fotbollsplan, närmare 6 000 kvadratmeter med en liten sjö och en trädbevuxen kulle och plats för åtta hyenor.

– Vi tror att markstrukturen här är bra. Det rekommenderas upphöjda platser för hyenor för att de ska ha en bra möjlighet att se runt omkring sin anläggning.

– Det är också rekommenderat en lite större sjö. Den här dammen ska byggas om för att bli mer "sim-bar". Hyenor badar gärna och till och med dyker och simmar.

Dessutom ska anläggningen innehålla ett litet hus för hyenorna, men dit ska inte djurparkens besökare ha insyn.  

Den fläckiga hyenan är ett flockdjur med stor social sammanhållning. Den är kanske mest känd som asätare men är också en skicklig jägare och beskrivs som Afrikas tredje största köttätare efter krokodilen och lejonet. 

Hyenan är huvudsakligen nattaktiv men kanske ändå bjuda besökarna i Borås Djurpark på ett och annat skratt. Dess läte påminner nämligen om människans fniss eller skratt och i Afrika kallas den för Laughing Hyena.

– De har också ett mycket karakteristiskt läte som låter som skratt. Det hörs ofta i naturfilmer och jag tror att folk kommer att känna igen det.