Olofström

"Gubbligan" i hovrätten idag

2:07 min

Under tisdagen börjar rättegången i hovrätten mot den så kallade gubbligan. Både åklagaren och de dömda männen har överklagat tingsrättens dom.

De tre männen vill frias av hovrätten medan åklagaren tror att de kan få strängare straff. Det som står på schemat i rättegångssalen är bland annat grova rån som skett i Sydsverige mellan 2007 och 2010. 

– Jag och mina medförsvarare kommer att lägga fram en del kompletterande bevisning som visar på att det finns andra mycket intressanta uppgifter som visar att det kan vara andra gärningsmän, säger Lena Ebervall som är advokat till 64-åringen som dömdes till tio års fängelse. 

Det var i slutet av oktober som tingsrättens dom mot de 71, 64 och 53 år gamla männen kom. Alla tre dömdes till fängelse. Det längsta straffet fick den äldsta mannen, tolv år i fängelse. De andra två fick tio respektive åtta år i fängelse. 

Chefsåklagare Pär Andersson hade yrkat på 14 års fängelse för samtliga tre. 

– Om man läser tingsrättens dom så tycker jag att man där har angivit vilket straffvärde gärningarna har, och då tycker jag att man borde ha kommit till ett högre straff än vad tingsrätten kom till beträffande alla tre, säger han. 

Alla tre dömdes för rånen i Broby och Olofström år 2010 och för förberedelse till rån. Den äldste mannen dömdes för ytterligare två rån. De två äldsta dömdes dessutom för att ha skjutit mot polis i Hyltebruk och utanför Ullared. 

Rånet på Väla i Helsingborg dömdes ingen för, där ansåg tingsrätten att bevisningen inte höll. Och det rånet tas inte upp igen i hovrätten, chefsåklagare Pär Andersson har valt att inte överklaga den biten. 

Advokat Lena Ebervall tycker att bevisningen inte heller håller för de rån hennes klient dömts för. 

– Det är helt felaktiga domar. Det finns inte tillstymmelse till bevisning, säger hon. 

– Det får hovrätten ta ställning till, säger chefsåklagare Pär Andersson.