Mordet på High Chaparral

Mordrättegången inledd

1:47 min

Rättegången mot den 36-årige Norrköpingsbo med kopplingar till Hells Angels, som är misstänkt för att ha knivmördat en annan man under en mc-träff på High Chaparral i Småland, inleddes med dramatik under tisdagen. 

Den var i början av juni förra året som en 40-årig man knivhöggs till döds under en mc-träff på western-anläggningen High Chaparral i Småland.

36-åringen anhölls i mitten av september i sin frånvaro och greps dagen efter i Norrköping. I samband med gripandet genomfördes även en razzia mot Hells Angels lokaler i Norrköping. 

Strax före årskiftet åtalades mannen för att ensam, eller i samförstånd med andra, ha berövat den 40-årige mannen livet med flera knivhugg i bröstet.

Rättegången mot mannen hålls under stort säkerhetspådrag i säkerhetssalen i Jönköping, och det blev en rörig start idag. Försvaret anklagade domstolen för jäv, medan åklagaren ville att alla med mc-väst skulle lämna lokalen.

Försvarsadvokat Mikael Abrahamsson menade att medierapporteringen hade varit för stor och ville byta ut domarna. Han menade att domarna i tingsrätten i Jönköping är allt för påverkade av det som skrivits i media om att "bevisläget är starkt" och han är mycket kritisk till att åklagaren höll en presskonferens med polisen i samband med åtalet.

Han krävde att rättegången skulle flyttas till en annan del av landet - där det inte stått så mycket i media. Åklagaren å sin sida ville att alla som bar motorcykelemblem skulle avvisas - eftersom som han menar deras syfte på plats var att påverka vittnena. Ingen av dem fick igenom sina krav, men överläggningarna - innan rättegången ens kommit i gång - tog minst en timme.

Säkerhetspådraget kring rättegången var stort - med visitation och kontroll och massa poliser. Det är kopplingarna till Hells angels som gör att det är en högriskrättegång.

Rättegången fortsätter i ytterligare tre dagar