Nordkorea ska frige fångar efter Jong-Ils död

Idag meddelades att Nordkorea ska frige ett okänt antal fångar. Beskedet kommer samtidigt som regimen arbetar för att befästa Kim Jong‑Uns ställning som landets nye ledare. Och igår och idag har även nordkoreanska militärer under högtidliga former svurit Kim Jong‑Un sin trohet.

Tusentals soldater och officerare samlades igår vid Kim Jong‑Ils mausoleum i Pyongyang och svor att bli "mänskliga gevär och bomber" för att beskydda Kim Jong Uns ledarskap. De högst uppsatta militärerna upprepade idag även samma löften.

Samtidigt har nordkoreanska medier trappat upp sina ansträngningar att konsolidera stödet för Kim Jong‑Un. På tv visas en mängd dokumentärer om hans förträfflighet. I söndags fick man bland annat se honom åkandes i en stridsvagn. Han har även deklarerats vara ett "geniernas geni".

Att fångar nu ska friges ska ses mot bakgrund av allt detta, men officiellt är anledningen att högtidlighålla att det i år är ett hundra år sedan Kim Jong‑Uns farfar, Kim Il‑Sung, föddes, och tillika 70 år sedan hans far, Kim Jong‑Il, föddes. Frigivningar i liknande sammanhang har skett förr.

Den här gången så uppger nordkoreansk tv att frigivningarna förkroppsligar den "ädla, välvilliga och omfamnande politiken förd av Kim Il‑Sung och Kim Jong‑Il".

Hur många som ska friges är dock oklart. Enligt FN sitter ungefär 200 000 nordkoreaner just nu inspärrade i politiska arbetsläger. Det är föga troligt att det kommer att ändras någon gång snart.

Den nuvarande politiska inriktningen ska upprätthållas, det var i varje fall vad de nordkoreanska soldaterna lovade igår, innan de marscherade iväg från Kim Jong-Ils maosuleum.