Journalisterna i Etiopien söker nåd

2:42 min

De båda fängslade svenskarna i Etiopien överklagar inte sin fällande dom. Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson har valt att istället söka nåd. De hoppas att den processen kommer att gå snabbare än ett överklagande.

"Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition", skriver Schibbye och Persson i ett mycket kort uttalande sedan de tagit sitt beslut.

– Anledningen till att de har väntat så länge är att ge mindre spelutrymme åt åklagaren att inkomma med ett eventuellt överklagande, säger deras kontaktperson Anna Roxvall.
– De har suttit och gjort långa listor för och emot. De har även konsulterat folk som kan detta. Och det är ett beslut som alla vi i kretsen kring dem, familj och vänner, stödjer. Vi tycker att det är ett bra beslut, säger Roxvall.

– När de ska lämna in sin ansökan ska de rådgöra med personer som kan det etiopiska rättssystemet, säger hon.

– Det var väl ett ganska logiskt beslut. En överklagan hade tagit ganska lång tid. Och det hade varit möjligt att de då hade hamnat i det här läget en gång till i stället och att allt bara hade dragit ut på tiden, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, till TT.

Nu blir det ännu mer fokus på den politiska delen, anser han.
– Det här blir nu en väldigt utpräglad politisk process. Den har varit politisk även tidigare, men nu lämnar den juridiken helt och hållet. Då blir det ännu viktigare för Carl Bildt och regeringen att man lägger all energi man kan på det.

– Valet var det mest sannolika, kommenterar professorn och Etiopienexperten Kjetil Tronvoll. Benådningsprocesser har i liknande fall tagit två till två och ett halvt år efter dom.
– Det ska svida lite grann, de ska avtjäna lite av domen först. Det har i alla fall varit en tanke tidigare, säger Tronvoll.

I Perssons och Schibbyes fall lär det dock vara annorlunda.
– Eftersom det är första gången det handlar om utlänningar tror jag det medför att det går snabbare. Jag tror att myndigheterna har ett intresse av att släppa dem fria så fort som möjligt för att undvika allt fokus och all negativ kritik mot Etiopien.

Om ärendet bereds på rätt sätt kanske svenskarna kan vara hemma till sommaren, tror Tronvoll.

– Själva domen är helt och hållet oacceptabel, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling till Alltid Nyheter. Men deras beslut är fullt förståeligt från deras perspektiv, konstaterar han.

– Det jag vill ska hända nu är att de kan komma hem så fort som möjligt, säger han.

Greta Rydemark Schibbye syster till Martin säger till Alltid Nyheter att hon väntar på att processen nu kommer igång om nåd.

– Nådeansökning eller överklagan har varit ett jättesvårt beslut för dem att ta, säger hon. Det är ingen lätt situation de är i oavsett vilket beslut de skulle ha tagit, säger hon också.

Mattias Göransson, chefredaktör på tidsskriften Filter och uppdragsgivare åt Schibbye och Persson, hoppas att svenskarna har fattat rätt beslut i och med att de tänker ansöka om nåd.
– I övrigt tycker jag ingenting. Det är helt och hållet deras beslut.

Göransson var en av dem som åkte ner till Addis Abeba och vittnade för försvarets sida.
– Jag har suttit där, vittnat och sett med egna ögon hur åklagaren famlar efter argument för att hålla ihop terroranklagelsen. Det känns konstigt och bisarrt så här i efterhand att inse att man var med i ett skådespel, inte en rättegång, säger Göransson till TT.

Vilket var ditt ansvar som uppdragsgivare?
– Det vill jag inte gå in på.

Svenskarna korsade gränsen olagligt från regionen Puntland i Somalia och påträffades med rebeller från den av Etiopien terrorstämplade gerillan Ogadens nationella befrielsefront, ONLF.

Svenskarna åtalades för terrorbrott och illegal inresa. Den 21:a december befanns de skyldiga till att olagligt ha tagit sig in i Etiopien och att ha hjälpt ONLF, något som klassades som främjande av terrorism.

Den 27 december meddelades straffet på elva års fängelse.

Svenskarna tänkte rapportera om det delvis Lundinägda bolaget Africa Oils verksamhet i området. I det svenska Lundin Oil satt tidigare utrikesministern Carl Bildt i styrelsen.